Άρθρο από τον Καναδά για την Ελλάδα

Με άρθρο του στην αγγλόφωνη τοπική εφημερίδα The Gazette ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος, αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση  και στις επιλογές της ευρωζώνης σχετικά με αυτήν.

Ο γενικός πρόξενος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα έχει κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία προσπαθεί να προωθήσει αρκετές θεσμικές αλλαγές, να εξυγιάνει τον οικονομικό τομέα, να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και να δώσει στην Ελλάδα την χαμένη εμπιστοσύνη που της αξίζει.

Σύμφωνα με το γενικό πρόξενο, όλα τα κόμματα της Ελλάδας αναγνωρίζουν ότι η πολιτική της τρόικα δεν φέρνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και η χώρα βυθίζεται διαρκώς στην ύφεση και την ανεργία.

Ο Θάνος Καφόπουλος στο άρθρο του επισημαίνει πως περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν τη χώρα σε χειρότερη ύφεση, γι αυτό επικαλείται την πρόσφατη απόφαση της ευρωζώνης να δώσει ένα πακέτο 120 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη των προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων των χωρών της ευρωζώνης .

Ο Έλληνας διπλωμάτης επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κεντρική οικονομική υπηρεσία στην ευρωζώνη που θα επιβλέπει τις τράπεζες σε κίνδυνο.

«Εάν αυτός ο μηχανισμός εφαρμοσθεί στις ελληνικές τράπεζες θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει αποφασιστεί να λάβει 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της. Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για την οικονομία της χώρας εάν τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στις τράπεζες και δεν θα προστίθενται στο ολοένα διογκούμενο χρέος της χώρας» γράφει χαρακτηριστικά ο Καφόπουλος.

Ο γενικός πρόξενος εξάλλου υπογραμμίζει ότι πέρα από αυτή την απόφαση, το κύριο ζητούμενο είναι η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που προκαλούν πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη των νότιων χωρών της ευρωζώνης. Κλέινοντας το άρθρο του, τονίζει πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην  μεταμόρφωση της ευρωζώνης από ένα χαλαρό οργανισμό σε μια ενιαία οικονομική και νομισματική ένωση.

(πηγή: ΑΜΠΕ)