Μερική ανασκευή ΔΟΕ για τη δήλωση Ρογκ

Εξηγήσεις ζήτησε, ετεροχρονισμένα,  από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος για την  φράση του στην τελετή έναρξης ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους», με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε και τις ελληνικές αντιδράσεις.

Η πλευρά της ΔΟΕ προσπάθησε να διασκεδάσει τς εντυπώσεις με μία μεσοβέζικη δήλωση γεγονός που δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις στην Αθήνα, που έφθασαν μέχρι την υπόμνηση, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, της πρότασης του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, την Ελλάδα, “η οποία πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει” όπως επιγραμματικά είπε ο εκπρόσωπός τους κ. Τέρενς Κουίκ.  

Η ΔΟΕ

Στην “απάντησή” της η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι: «ο πρόεδρος (κ. Ζακ Ρογκ)  κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο του είπε ότι η Βρετανία είναι “το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού”, όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19o αιώνα. Υπ’ αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού, αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».

Σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, επιτίθεται στον κ. Ρογκ, χαρακτηρίζοντάς τον «απαράδεκτο, ανιστόρητο και προκλητικό», σημειώνει ότι δεν υπήρξε αντίδραση «σε αυτή την άθλια δήλωση» και ζητά από τον κ. Ρογκ «να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους Έλληνες και την Ελλάδα».

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια, όταν δεν έτρωγαν ο ένας τον άλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, την Αρχαία Ολυμπία, και να πάψουν να είναι περιοδεύων θίασος ανά τετραετία» κατέληξε.

Η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «ανιστόρητους και αλαζόνες Ευρωπαίους παράγοντες» που «κάνουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να γελά με τις άθλιες δηλώσεις τους».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Οι σνομπ λιγούρηδες του διεθνούς τζετ σετ, όταν διευθύνουν οργανισμούς, τουλάχιστον πρέπει να ξέρουν την ιστορία του θέματος που καλούνται να καλύψουν”.

Όπως φαίνεται ο Ζακ Ρογκ «μάζεψε» τις δηλώσεις αλλά δεν τις πήρε πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έγιναν… κατά λάθος. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν και μίνι πολιτική “ταραχή” στην Αθήνα.

Επικρίσεις δέχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος,  όσο και ο Επικεφαλής της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, αλλά και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη τελετή έναρξης των Αγώνων “και άκουσε τον προκλητικό Ζαγκ Ρογκ από πρώτο χέρι» και δεν αντέδρασαν.