Ανιχνεύθηκε καρκίνος δέρματος σε ψάρια!

Προβληματισμό και μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η είδηση ότι για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε καρκίνος του δέρματος σε ψάρια.

Η διαπίστωση έγινε από μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS One και αποκαλύπτει ότι το 15% του πληθυσμού της πέστροφας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλοτης Αυστραλίας πάσχει από καρκίνο του δέρματος.

Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας μελετούσαν τα θηράματα των καρχαριών στην περιοχή και κυρίως τις πέστροφες των κοραλλιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας τους έβλεπαν συνεχώς περίεργα μαύρα σημάδια στο δέρμα των ψαριών, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη βοήθεια Βρετανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Newcastle, που μελετούσαν τις ασθένειες των κοραλλιών στην περιοχή.
Αν και αρχικά εκτιμήθηκε ότι τα μαύρα σημάδια οφείλονταν σε κάποια μόλυνση, η εξέταση του ιστού των ψαριών αποκάλυψε κάποιους σχηματισμούς που έμοιαζαν με όγκους. Η σύγκριση των δειγμάτων με ψάρια που απέκτησαν, τεχνητά, μελάνωμα, στο πλαίσιο εργαστηριακών πειραμάτων αποκάλυψε κάτι που προκάλεσε έντονη έκπληξη στους επιστήμονες: τα δείγματα ήταν πανομοιότυπα, που σημαίνει ότι οι πέστροφες των κοραλλιών προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πηγή: econews