Μητροπολίτης Προύσης: «Έτοιμα τα πάντα για επαναλειτουργία της Χάλκης»

Με τίτλο «Έφθασε η ώρα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής» η τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ γράφει ότι ο Μητροπολίτης Προύσσης, Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμοι για την επαναλειτουργία της Σχολής.«Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι, συγκινημένοι και περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελπιδοφόρος.Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πρόσθεσε, δεν βιώθηκε κανένα πρόβλημα σχετικά με την Θεολογική Σχολή.Ενώ πρόσθεσε: «Και το Οθωμανικό κράτος και ο Ατατούρκ σεβάστηκαν την Σχολή αυτή. Το 1971 με μία απόφαση που δεν είχε σχέση με τους νόμους, η Σχολή εξελήφθη ως επιπέδου Πανεπιστημίου και έκλεισε».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, τα πάντα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία της Σχολής.«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση που να μας έχει δοθεί. Όμως οσφραινόμενοι την ατμόσφαιρα πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός διότι η κοινή γνώμη, ο Τύπος, το κράτος, ακόμα και η αντιπολίτευση τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμοι. Για αυτό ελπίζουμε και περιμένουμε», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Προύσης.Ο κ. Ελπιδοφόρος συμπλήρωσε πως στην περίπτωση που επαναλειτουργήσει, στην Σχολή θα μορφώνονται σε αυτήν θρησκευτικοί παράγοντες.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραμένει κλειστή από την εκτέλεση του Πατριάρχη Γρηγόριου, το 1821 και οι Τούρκοι την ονομάζουν «πόρτα του μίσους», ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η γλώσσα μας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την λέξη μίσος, διότι πρόκειται για μια εξωπραγματική κατάσταση. Η πόρτα εκείνη είναι για μας ένας τάφος. Γι’ αυτό και δεν την ανοίγουμε. Δεν υπάρχει κάποιο μίσος. Πρόκειται για την μνήμη ενός Πατριάρχη και για σεβασμό στον τάφο του».

πηγή:romfea.gr