Η Ομογένεια, η Ιστορία και το Μέλλον

Η Ελληνική Ομογένεια, είτε “Απόδημο Ελληνισμό” την ονομάσουμε, είτε “Οικουμενικό Ελληνισμό” την αποκαλέσουμε είτε όπως αλλιώς  θελήσουμε να την πούμε, βέβαιο είναι ότι αποτελεί την φυσική προέκταση του ελληνικού συνόρου.

Μαζί με τον Ελλαδικό Ελληνισμό, συνθέτουν τον Μείζονα Ελληνισμό, που περιλαμβάνει ακόμη και  τη φυλή των Καλάς, τους απόγονους των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου, που επιβιώνουν με πολλές δυσκολίες στα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν, στον Ινδικό Καύκασο.

Οι Ομογενείς, έχουν τη δική τους Ιστορία.  Ένα, μόνον, μέρος της, άρχισε ήδη να ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Μπάμπη Μαρκέτου ¨Οι Ελληνοαμερικανοί”, που η ΡΗΡ δημοσιεύει σε συνέχειες.  Μια Ιστορία γεμάτη από θυσίες, αγώνες,  κακουχίες, ηρωϊσμούς και επιτεύγματα.

Δεν προσφέρεται η Ιστορία της Ομογένειας για εκμετάλλευση. Μόνον παραδείγματα θάρρους, καρτερίας και συνέπειας περιέχει. Με την αξιοποίηση του Πνεύματος και του Πείσματος, του Θάρρους και της Δημιουργικότητας οι Απόδημοι Έλληνες μπόρεσαν να προοδεύσουν, αναρριχώμενοι στα υψηλότερα σκαλοπάτια των τοπικών κοινωνιών όπου ζουν.

Η Ιστορία της Ομογένειας έπρεπε να διδάσκεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πολλά θα είχαν οι φοιτητές να ωφεληθούν. Πολλά θα είχαν οι καθηγητές να πουν.  Πολλά θα είχε το έθνος να κερδίσει…

Η Ιστορία της Ομογένειας δεν είναι αποκομμένη από την Ιστορία της Ελλάδος. Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τη γενέτειρα καταγράφτηκαν με μεγάλα γράμματα και στην Ιστορία της Ομογένειας.  Ο Εθνικός Διχασμός, ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η Απριλιανή χούντα, η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο είναι μερικά από τα γεγονότα της νεοτέρας Ιστορίας της Ελλάδος, και που είχαν την φυσική τους αντανάκλαση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και παντού όπου είναι εγκατεστημένοι ομογενείς.

Γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελλαδικό Ελληνισμό, το ίδιο σημάδεψαν και την Ομογένεια.  Πάθη, Διχόνοιες, Μίση παίδεψαν και τους Ομογενείς.  Αλλά και αντιστρόφως. Ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων είχαν την ευεργετική κάποτε και σωτήρια επίδρασή τους στους ομογενείς. Οι νίκες στα Βουνά της Αλβανίας, άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ και αλλού. Τους ανέβασαν στα μάτια των ντόπιων που τους εξομοίωναν, του λοιπού, με ήρωες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; ότι η μοίρα του ελληνισμού είναι κοινή. Ότι όσοι εργάζονται ή απεργάζονται (εντός ή εκτός των τειχών) κινήσεις διαχωρισμού του Ελλαδικού από τον Απόδημο Ελληνισμό, κακή προσφέρουν υπηρεσία και στο ένα και στο άλλο αδιαίρετο μέρος του Ελληνισμού. Και θα σπάσουν τα μούτρα τους.

Αυτονομιστικές κινήσεις και κινήματα  δεν έχουν εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν.  Και πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθούν. Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί, τάχα, να χαθεί ο Ελλαδικός Ελληνισμός και να διασωθεί ο Απόδημος Ελληνισμός, πλανώνται πλάνη οικτρά. Αλλά δεν θέλουμε να βιώσουμε την τραγωδία για να συνετιστούν…

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιάσπαστος.  Και έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Η Ελλάδα, χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, που αναδείχθηκε σε λίκνο του  Πολιτισμού,  θα βαδίσει και πάλι αγέρωχα προς την κορύφωση των πεπρωμένων της.

Θα αφήσει πίσω της όσους “χαίρονται για τα πάθη της” τούτη τη δύσκολη ώρα.