Ο πραγματικός ρόλος των τουρκικών σίριαλ

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του ρόλου που παίζουν τα τουρκικά σίριαλ που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, περιγράφει η ηλεκτρονική έκδοση του OnAlert.gr. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, πρόκειται για ένα ρόλο που παίζουν οι τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες, που πουλά φτηνά η τουρκική προπαγάνδα σε χώρες  όπου η Άγκυρα θέλει να διεισδύσει πολιτιστικά και εν συνεχεία εμπορικά αυξάνοντας  την επιρροή της. Την αποκάλυψη  κάνει  εμμέσως  πλήν σαφώς η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News. Και το κάνει μέσα από ένα ρεπορτάζ για το γνωστό  θέμα των νέων απαγορεύσεων σε Έλληνες -αλλά και πολίτες άλλων χωρών- να αγοράζουν ακίνητα σε 28 νομούς της Τουρκίας!

Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα  -σε πρωτοσέλιδο άρθρο του κ.Ερντίτς Τσελικκάν- ότι πολίτες 183 χωρών θα μπορούν να αποκτούν περιουσία στην Τουρκία χωρίς κανένα περιορισμό και ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για επενδύσεις Αράβων από τις χώρες του Κόλπου.

Για το σκοπό αυτό -γράφει- η τουρκική κυβέρνηση έστειλε επιστολή σε όλους τους πρέσβεις στην Τουρκία με την οποία τους καλεί να προωθήσουν τον νέο νόμο ώστε να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Και φτάνει στην έμμεση αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν τα τουρκικά σήριαλ που πλασσάρει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός κύκλων της Άγκυρας: Για το σκοπό αυτό -γραφει η Hurriyet Daily News- επιστράτευσε και τηλεοπτικούς αστέρες σειρών  που προβάλλονται στις χώρες του Κόλπου.

Ο μηχανισμός προπαγάνδας -που κατά ορισμένες πηγές ξεκίνησε από αμερικανική ”ιδέα”- λειτουργεί ως εξής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της OnAlert.gr:

Κύκλοι του βαθέως κράτους “επιδοτούν” εμμέσως την παραγωγή σήριαλ τα οποία εμπεριέχουν εξιδανικευμένες και ”λαμπερές”καταστάσεις -κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές- για την Τουρκία. την οποία την εμφανίζουν έτσι ”ευρωπαική” και λίγο πολύ παράδεισο.

Το χαμηλό κόστος λόγω ”έμμεσης επιδότησης” -αλλά βοηθούντος και του απλοϊκού σεναρίου- βοηθάει την εξαγωγή τόσο σε τουρκόφωνες χώρες περί τον Καύκασο που είναι και ο κύριος στόχος , αλλά και οι αραβικές χώρες.Τα τελευταία χρόνια είδαν ότι ”τσίμπησαν ” -λόγω κρίσης-  και οι Έλληνες !

Ετσι περνούν εικόνες που κρύβουν τον συντηρητικό και αναχρονιστικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, τον ρόλο του ισλαμισμού, τις κοινωνικές ανισότητες, την εξέγερση των Κούρδων, την καταπίεση, τις φυλακίσεις κλπ. Και κοντά σε αυτήν ”ανοχή” έρχεται το …εμπόριο: Οι ίδιοι οι …σταρ των σαπουνόπερων γίνονται οι διαφημιστές του τουρκικού τουρισμού, των τουρκικών “ευκαιριών” για “real estate” και γενικά  ότι τουρκικό προϊόν πλασάρουν στους “καταναλωτικούς” Άραβες, μέσω των περιορισμένων γυναικών τους που βλέπουν πολύ σαπουνόπερα…

Η πρώτη φάση τηλεοπτικής διεισδύσεως στην Ελλάδα είχε γίνει με αμερικανική παρότρυνση -όταν διάφορες υπηρεσίες είχαν πάρει εργολαβικά την προώθηση του Σχεδίου Ανάν. Τότε μέσα στα εργαλεία που είχαν προτείνει ήταν και προβολή σήριαλ ώστε να μετριαστεί ο αντιτουρκισμός της ελληνικής κοινής γνώμης…

Δεν είμαστε υπέρ της σύγκρουσης ή του τυφλού μίσους αλλά μερικά πράγματα πρέπει να τα ξέρουμε, να μαθαίνουμε το πλαίσιο στο οποίο ανήκουν και να τα ερνηνεύουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις… Ειδικά όταν αυτά τα γράφουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Βέβαια οι Τούρκοι δίνουν τη δική τους άποψη στο θέμα των σίριαλ. Άποψη που τους βολεύει “ανακαλύπτοντας” δήθεν ρατσιστικές αιτίες στις αντιδράσεις. Η Hurriyet, μάλιστα, δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Πόλεμος από τους έλληνες ρατσιστές κατά των τουρκικών σήριαλ» .

Στην ανταπόκριση γράφει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος, απαγόρευσε στους βουλευτές του να παρακολουθούν τουρκικά σήριαλ, λέγοντας ότι η Ελλάδα η οποία έχει ασύγκριτο πολιτισμό, είναι ντροπή να βλέπει τουρκικά σήριαλ. Ακόμα είπε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για το θέμα. Η σύζυγος του κ Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια είπε για το θέμα «Γιατί προβάλλουν τουρκικά σήριαλ; Μήπως είμαστε επαρχία της Τουρκίας και δεν το ξέραμε;».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Milliyet σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο « Απαγόρευση παρακολούθησης τουρκικών σήριαλ στην Ελλάδα» .

Η Posta γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο ρατσιστής Ελληνας βουλευτής είπε “μην παρακολουθείτε τουρκικά σήριαλ”». Η Turkiye γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Απαγόρευση από τον ρατσιστή ηγέτη στους έλληνες πολίτες να παρακολουθούν τουρκικά σήριαλ». Η Star γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Έκκληση στους ρατσιστές βουλευτές να μην παρακολουθούν τουρκικά σήριαλ».

Η προκλητική αυτή “ερμηνεία” των Τούρκων  δημοσιογράφων, βολική για να συνεχίσουν τα τηλεοπτικά τους “παιχνίδια” αδρανοποιώντας τα αντανακλαστικά των Ελλήνων, δεν απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν χθες η Χίλαρι Κλίντον και ο κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ίδιο blog, ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κωστίδης, για περίπου 2 ώρες ο η Χίλαρι Κλίντον συνομίλησε  το Σάββατο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο γραφείο του Ερντογάν κοντά στην περιοχή Μπεσίκτας. Στη συνάντηση Κλίντον–Ερντογάν συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πριν τη συνάντηση των δύο ο Ερντογάν ο οποίος δεν μιλά καθόλου Αγγλικά, όταν η Κλίντον του ρώτησε πως είστε εκείνος απάντησε στα Αγγλικά “fine” γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους τούρκους δημοσιογράφους.

Ήδη η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει την υποστήριξη της στην Τουρκία, στην καταπολέμηση του PKK και είχε αναφέρει πως η ίδια βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για «να επιταχύνει την απομάκρυνση του Άσαντ».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ.