Περισσότερο καιρό θα ζητήσει από Μέρκελ και Ολάντ ο Σαμαράς

Την επέκταση των μέτρων και του προγράμματος λιτότητας ως το 2016, για δυο επιπλέον χρόνια δηλαδή, ώστε να υπάρξει πιο ήπια προσαρμογή και ελάφρυνση από τα μέτρα αναμένεται να ζητήσει από τους δυο ηγέτες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τους FT, προβλέπει κατανομή των περικοπών σε τέσσερα αντί δύο χρόνια και το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειώνεται ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και όχι κατά 2,5 μονάδες, όπως ορίζεται από την τρέχουσα συμφωνία.

Σύμφωνα με το έγγραφο των Financial Times η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ελλείμματος το 2013-2014, η οποία θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, ωστόσο θα προτείνει τα χρήματα να βρεθούν όχι από νέα βοήθεια των εταίρων, αλλά από το ήδη υπάρχον δάνειο από το ΔΝΤ

Οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες, ακθώς από αυτές θα διαφανούν και οι προθέσεις των εταίρων, οι οποίοι με πρώτους τους Γερμανούς εκφράζουν αμφιβολίες για την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της χώρας μας και αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια ή χαλάρωση των όρων του Μνημονίου πριν υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Η Ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να παίξει το χαρτί της ύφεσης που πλήττει γενικότερα την Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιάννης Μουρμούρας, με την ύφεση να κινείται σε επίπεδα 7% “η μείωση του ελλείμματος που απαιτείται για την περίοδο 2013-2014 είναι υπερβολική” τονίζοντας μάλιστα πως “η υπερδοσολογία λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική”.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε