Να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο του ΣΑΕ

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η παρέμβαση της Γραμματέας του παγκόσμιου ΣΑΕ, Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου, έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης του πολυτάραχου ομογενειακού οργανισμού. Τον τρόπο λετουργίας του και την εν γένει μεθοδολογία στη λήψη των αποφάσεων.

Τί υποστήριξε η Δρ. Σαραντοπούλου; Ότι οι αλλαγές που προέκρινε, προώθησε και εν τέλει ζητά από την ελληνική Πολιτεία το προεδρείο του ΣΑΕ, δεν έχουν την νομιμοποίηση των συντονιστικών και των ομογενειακών οργανώσεων. Πώς έγινε αυτό;  Ουδέποτε υποβλήθηκαν οι περί αλλαγών προτάσεις του προεδρείου στη βάση. Γιατί έγινε αυτό; ‘Ισως επειδή “πίεζε” ο προηγούμενος Υφυπουργός κ. Δημ. Δόλλης για συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως επειδή  οι σχέσεις ΣΑΕ-βάσης ήταν εξ αρχής και παρέμειναν μέχρι σήμερα,  υπόθεση θεωρίας και όχι πρακτικής.

Όποια από τις δύο να είναι η αιτία, η αφορμή για τις επιστολές Σπυρόπουλου-Δάγωνα προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα και τον Γεν. Δ/ντή της ΓΓΑΕ κ. Π. Παναγιωτόπουλο, βρίσκεται σε λάθος αφετηρία. Οι στόχοι υποκρύπτουν κίνητρα που ενδέχεται να είναι όχι απηλλαγμένα -ως όφειλε- από προσωπικού ενδιαφέροντος θεώρηση του όλου θέματος.

Ο ισχυρισμός (στις δύο επιστολές) ότι οι προτεινόμενες από τον Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα και την ΓΓΑΕ,  αλλαγές στον νόμο 3480/2006 είναι “επουσιώδεις” και, επομένως, σε τίποτε δεν θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και τη  λειτουργία του ΣΑΕ, θα είχε βάση και οι αιτιάσεις των δύο Συντονιστών του ΣΑΕ  θα ήταν απολύτως δικαιολογημένες, εάν όντως περί αυτού επρόκειτο.

Ωστόσο, το Υπουργείο επιμένει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν αποκλειστικά την νομιμοποίηση της διαδικασίας για την εκλογή νέου προεδρείου. Και πως αμέσως μετά την αποκατάσταση της ευταξίας στα διοικητικά του ΣΑΕ και την ανάδειξη από τις κάλπες νέας ηγεσίας, θα ξεκινήσει εκτενής και ευρύς διάλογος για την αλλαγή του 3480/06.

Είναι υποχρέωση και καθήκον του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη και όποιων άλλων αρμοδίων οργάνων του ΣΑΕ να διερευνήσουν με απευθείας επαφές με τον καθ ύλην υπεύθυνο Υπουργό εάν όντως αυτή η εκδοχή αποτελεί και την αλήθεια.

Είναι κρίμα να διαταράσσονται οι σχέσεις ΣΑΕ- Πολιτείας, ακόμη και οι  σχέσεις μεταξύ των μελών του Προεδρείου για μία παρεξήγηση, εάν βεβαίως περί αυτού πρόκειται.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του όλου θέματος, το προεδρείο του ΣΑΕ θα μπορούσε να επιβάλει λύσεις ορθολογικές και δημοκρατικές. Δυστυχώς πορεύεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Πρώτα απ΄όλα, είναι δυνατόν το προεδρείο του ΣΑΕ -ακόμη και ο αρμόδιος Υφυπουργός- να εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στο ΣΑΕ δίχως να προηγηθεί ένας εκτεταμένος διάλογος μεταξύ “σχετικών και όχι άσχετων”, μεταξύ ομογενών και όχι περιστασιακών “ομογενών”;

Είναι δυνατόν λίγους μήνες πριν την αλλαγή Προέδρου (σ.σ. ο κ. Ταμβάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΑΕ) και αντικατάσταση των μελών του προεδρείου, να περιφέρουν “προτάσεις” για αλλαγές οι οποίες κυοφορήθηκαν μεταξύ έξι μελών του προεδρείου ερήμην των υπολοίπων πέντε, αλλά -το βασικότερο- ερήμην των Περιφερειακών και της οργανωμένης ομογένειας;

Είναι δημοκρατικό, το απερχόμενο (και αποτυχημένο κατά γενική παραδοχή) προεδρείο, να θέλει να είναι αυτό το ίδιο και που θα συζητήσει και που θα επιβάλλει τη μορφή, την έκταση και την υφή των αλλαγών στο  ΣΑΕ;

Αλλά και γιατί προσπαθεί να επιβάλλει αλλαγές ερήμην όχι μόνον της ομογένειας, αλλά και αυτής ακόμη της ολομέλειας του προεδρείου; Η νομιμοφανής “πλειοψηφία” 6-5 είναι αρκετή όταν συζητάμε για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση, δηλαδή, την ουσιαστική ανασύσταση του θεσμού;

Στην παρούσα φάση, το βασικό θέμα που όφειλε να απασχολεί το προεδρείο του ΣΑΕ είναι, κατά τη γνώμη μας,  η συγκρότηση των Περιφερειακών Συνελεύσεων. Βασικό ζήτημα αυτό προς την πορεία για εκλογή νέου προεδρείου, αφού από εκεί θα προέλθουν και υποψηφιότητες.

Πώς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και “ιδίοις εξόδοις” μπορούν να πραγματοποιηθούν; Θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ταυτόχρονη διεξαγωγή Περιφερειακών Συνελεύσων και Τακτικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, όπως προτάθηκε από το μέλος του Συντονιστικού Ν. Αφρικής κ. Πιστικό;

Επίσης, άλλο σημαντικό ζήτημα ενόψει των εκλογών στο ΣΑΕ, είναι η περί των οικονομικών του διαφάνεια.  Πρέπει να δοθούν πλήρεις και πειστικές εμπράγματες απαντήσεις προς όσους -εντός και εκτός προεδρείου- εγείρουν τέτοιου είδους ζητήματα. Ο Ταμίας κ. Κ. Δημητρίου και ο Πρόεδρος κ. Στ Ταμβάκης έχουν υποχρέωση -πριν απέλθουν- να ξεκαθαρίσουν την όλη κατάσταση.

Αντί όλων αυτών και όσων άλλων θεμάτων περί την εκλογή νέου προεδρείου όφειλαν να απασχολούν το απερχόμενο προεδρείο, το ενδιαφέρει να επιτύχει νέα συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό, προς τί;