Ασάνζ προς ΗΠΑ: Σταματήστε το “κυνήγι μαγισσών” κατά WikiLeaks

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε δημοσίως την Κυριακή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και ευχαρίστησε όσους τον έχουν βοηθήσει, κυρίως τη χώρα αυτή που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «το κυνήγι μαγισσών» εναντίον του ιστότοπου.

«Όπως απειλείται ο WikiLeaks, έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας», είπε ο Ασάνζ.
«Ζήτησα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks», πρόσθεσε.

Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έκανε αυτές τις δηλώσεις από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου, την ώρα που από κάτω είχαν παραταχθεί Bρετανοί αστυνομικοί με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, σε  κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε ο γ.γ. του οργανισμού Αλι Ροντρίγκες από την Βενεζουέλα, οι χώρες μέλη της Unasur εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον Ισημερινό και καλούν “τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση”.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του οργανισμού εκφράζουν “την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ισημερινού μπροστά στην απειλή της παραβίασης της διπλωματικής του αποστολής” στο Λονδίνο και επισημαίνουν “το κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να χορηγεί άσυλο”.

πηγή:amna.gr