Βρέθηκαν γιάφκες των φερόμενων ως τρομοκρατών

Προθεσμία από το αυτόφωρο ζήτησε και έλαβε ο 29χρονος Αναστάσιος Θεοφίλου που κατηγορείται για την ληστεία στην Πάρο και την δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί, Δημήτρη Μίχα. Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την Αστυνομία, το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει ο εν λόγω στη Λαμία, εντοπίστηκε. Την έρευνα στο χώρο θα διενεργήσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Ο συλληφθείς αρνείται όλες τις κατηγορίες και ζήτησε την υπόθεσή του να αναλάβει ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης, ο οποίος έχει αναλάβει στο παρελθόν και άλλα μέλη της οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς. Ο 29χρονος απολογήθηκε το μεσημέρι στον ανακριτή, ενώ η δίκη του πήρε προσθεσμία για τις 22 Αυγούστου. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίστηκε ότι ο εν λόγω δράστης σχεδίαζε και δεύτερο χτύπημα στην Εθνική Τράπεζα της Λαμίας. Αρχηγός της Σέχτας Επαναστατών;
Το ενδεχόμενο ο 29χρονος αντιεξουσιαστής Αναστάσιος Θεοφίλου να συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, μέλη της οποίας εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Ιούλιο του 2010 το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, εξετάζουν οι αστυνομικές Αρχές. Η ταυτοποίηση του γενετικού του υλικού (DNA) του 29χρονου, φαίνεται να τον συνδέει και με την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο 29χρονος συλληφθείς που ήταν γνωστός στις αρχές για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο αντάρτικο πόλης, ενδέχεται να είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών». Η αστυνομία ερευνά στοιχεία τα οποία αν επαληθευτούν θα συνδέουν τον 29χρονο με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Η ταυτοποίηση των στοιχείων οφείλεται στις ενέργειες του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Αλκιβιάδη Τζοϊτη ο οποίος είχε φροντίσει να πάρουν οι αρχές δείγμα γενετικού υλικού από την εισβολή των αρχών σε διαμέρισμα – γιάφκα στο Αγρίνιο. Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. «Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 διέμενε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε μόνιμο τόπο διαμονής, επισκεπτόταν περιστασιακά τη Θεσσαλονίκη και όταν βρισκόταν στην Αθήνα, διέμενε σε διάφορα ξενοδοχεία των περιοχών Μοναστηρακίου και Κεραμεικού. Επίσης, δεν είχε επαγγελματική ενασχόληση. Σας υπενθυμίζω ότι το πρωί της Παρασκευής 10 Αυγούστου, ο ανωτέρω με δυο ακόμη συνεργούς του διέπραξαν ληστεία σε κατάστημα τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου.
Κατά τη διαφυγή τους, ένας εξ αυτών τραυμάτισε θανάσιμα με πυροβόλο όπλο τον Δημήτριο Μίχα, ο οποίος προσπάθησε να τον εμποδίσει. Από την πρώτη στιγμή, στη διερεύνηση της υπόθεσης, πέραν των αρμόδιων αστυνομικών Υπηρεσιών, συμμετείχε και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, καθόσον η μεθοδολογία των δραστών της ληστείας προξένησε εξ αρχής σημαντικό ενδιαφέρον. Επισημαίνεται το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε όχημα που είχε κλαπεί προ διετίας έξω από πολυκατάστημα, στο οποίο είχε γίνει ληστεία και ανήκε σε πελάτη. Γενικότερα, ο τρόπος δράσης δεν παρέπεμπε σε δράστες του κοινού εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, είχαν ληφθεί και δείγματα γενετικού υλικού από τα αντικείμενα του χώρου της ληστείας. Επιπλέον, από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας της Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι ο σωματότυπος ενός εκ των δραστών προσομοίαζε με αυτόν του Θεοφίλου.
Η γιάφκα του Αγρινίου
Θα θέλαμε, επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι, κατά την περίοδο προ των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010, ο Θεοφίλου είχε εντοπιστεί με άλλα προφυλακισμένα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης να κινείται στην περιοχή του Αγρινίου και του κέντρου της Αθήνας.
Στη σχηματισθείσα δικογραφία είχε γίνει σχετική αναλυτική μνεία στα χαρακτηριστικά και τις επαφές που πραγματοποίησε με τα προαναφερόμενα άτομα, μέσω των καταθέσεων των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Συγκεκριμένα, την 30-11-2010 είχε εντοπιστεί στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Αγρινίου να κατοπτεύει το χώρο και να παρέχει εμφανώς μέτρα αντιπαρακολούθησης σε συνεργό του, ο οποίος μετέφερε σάκους από την Αθήνα στη γιάφκα του Αγρινίου.
Μετά τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης την 4 προς 5-12-2010, δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του, αλλά οι έρευνες για την ταυτοποίηση του ίδιου όσο και άλλων αγνώστων προσώπων, που περιγράφονταν στις δικογραφίες, συνεχίστηκαν.
Μετά από ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ενδελεχή έρευνα, ο Θεοφίλου εντοπίστηκε το Σάββατο 18-08-2012, στις 11 το πρωί περίπου, στον Κεραμεικό, δίπλα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, αντιστάθηκε σθεναρά και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Κατόπιν αυτού, συνελήφθη με την κατηγορία της αντίστασης.
Κατασκόπευε την Εθνική Τράπεζα Λαμίας
Από τον ως άνω δράστη, μετά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, ελήφθη γενετικό υλικό, το οποίο μετά από εξέταση στο Εργαστήριο DΝΑ της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ταυτίστηκε απόλυτα με αυτό που ανιχνεύθηκε στο καπέλο που έπεσε από τον έναν εκ των δραστών κατά τη συμπλοκή του με τον οδηγό ταξί. Όπως διαπιστώθηκε, ξύρισε πρόσφατα το κεφάλι του για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και εκινείτο με τα συνήθη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο Θεοφίλου από 14 έως 16 Αυγούστου διέμενε σε ξενοδοχείο στην περιοχή Μοναστηρακίου της Αθήνας.
Στις 16 του Αυγούστου αναχώρησε από την Αθήνα την 12.18 ώρα με τον ΟΣΕ για τη Λαμία, μέσω Λιανοκλαδίου, όπου υπάρχει ανταπόκριση γραμμής Λαμία – Στυλίδα. Η έκδοση εισιτηρίου είχε γίνει μια ώρα πριν την αναχώρηση. Στις 18 του μήνα επέστρεψε από Λιανοκλάδι στις 08.10 το πρωί στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί η ανεύρεση βιντεοκάμερας, κατά τη διάρκεια της κατ’ οίκον έρευνας, η οποία είχε προσαρμοστεί στο πίσω μέρος σέλας ποδηλάτου, και με τον τρόπο αυτό γινόταν βιντεοσκόπηση της Εθνικής Τράπεζας της Λαμίας, καθώς και των γύρω αυτής δρόμων. Το ποδήλατο ήταν χρώματος μπλε με λευκό παγουράκι. Στην τσάντα, που έφερε ο Θεοφίλου κατά τη σύλληψή του, βρέθηκε, πέραν των ρούχων του, και ένας υπνόσακος».
Το κρησφύγετο της Λαμίας
Όπως αναφέρει το LamiaReport.gr, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού παρουσιάστηκε στην αστυνομία και αναγνώρισε τον Θεοφίλου. Είπε πως του είχε νοικιάσει ένα σπίτι, για το οποίο 30χρονος είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία.
Κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής θα περάσει από… κόσκινο το διαμέρισμα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια ακόμη γιάφκα των Πυρήνων, όπου κρύβονταν όπλα, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο. Στον περίβολο του ισογείου διαμερίσματος που είχε νοικιάσει ο Θεοφίλου και βρίσκεται επί της οδού Τυμφρηστού 10η πάροδος, αριθμ. 21 στη Λαμία, βρέθηκε και το μπλέ ποδήλατο, στη σέλα του οποίου ο 30χρονος είχε τοποθετήσει την κάμερα για να παρακολουθήσει το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, στην οδό Βασιλικών.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr