Ομογενής γιατρός κάνει “θαύματα” στην Αυστραλία

ΣΗΜ. ΡΗΡ: Η είδηση που δημοσιεύει η έγκριτη ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας ‘Νέος Κόσμος”, είναι εντυπωσιακή . Την αναδημοσιεύουμε καθώς αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ικανότητες των Ελληνικής καταγωγής επιστημόνων.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ..

Απο το Neoskosmos.com

Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Δρ. Χρήστος Ξένος, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους επιστήμονες της Αυστραλίας που μπορούν να κάνουν… «θαύματα». Εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία μπάλα του φούτι από τον εγκέφαλο του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της κ. Τζόσελιν Σάρι από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μίας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Η μητέρα του απευθύνθηκε σε νοσοκομείο της Παπούα-Νέας Γουϊνέας που της είπαν ότι το μωρό είχε αναπτύξει υγρό στο κεφάλι και ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε για να αποτρέψουν το μοιραίο. Η μόνη ελπίδα της κ. Σάρι ήταν να πάει στο εξωτερικό για να προσπαθήσει να σώσει το παιδί της αλλά η οικονομική της κατάσταση δεν της το επέτρεπε. Έτσι το μόνο που μπορούσε να κάνει η άμοιρη μάνα ήταν να βλέπει το παιδί της να αργοπεθαίνει, ακίνητο στο κρεβάτι και τον όγκο να μεγαλώνει. Ακόμα και το τρίχρονο αδερφάκι του Ivan φοβόταν να πλησιάσει το αδερφάκι του, λέγοντας στη μητέρα του ότι αυτό το μωρό «δεν είναι καλό γιατί έχει δύο κεφάλια».

Ένας φιλανθρωπικός οργανισμός της Αυστραλίας που δραστηριοποιείται στη μικρή αυτή χώρα του Ειρηνικού, με την επωνυμία Moira Kelly’s Children’s First Foundation έμαθε για το δράμα της απελπισμένης μητέρας και ανέλαβε τη μεταφορά του παιδιού στην Αυστραλία κα, τόσο το Νοσοκομείο Παίδων του Monash όσο και οι θεράποντες γιατροί που ανέλαβαν τον Ivan προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς τον 14μηνο του Ivan.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια» μας είπε.

Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου όσον αφορά το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά την διάρκεια του τοκετού.
«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο ομογενής επιστήμονας, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού Ivan. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου» μας λέει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωση του Ivan. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του χαρισματικού ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν.

Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του Δρ. Κρις Ξένου.

Ο Ivan χάρη στα θαυματουργά χέρια του ομογενή νευροχειρούργου αναμένεται να επιστρέψει υγιής στη χώρα του στα τέλη του μήνα.

* Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο neoskosmos.com