Ρώσοι και Βρετανοί οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα

Τα στοιχεία δεν είναι οριστικά, είναι, όμως, ενδεικτικά του ότι παρά την (τυχαία;) λαίλαπα των αρνητικών δημοσιευμάτων σε διεθνές -κυίως ευρωπαϊκό- επίπεδο, η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός “αντέχει”.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν ήταν εκείνοι που απέφυγαν την Ελλάδα. Αυτοί (άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο) ήταν οι …Αμερικανοί!

Έτσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός αυτός συνιστά πτώση 6,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις δυσμενείς προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος, δεν ήταν οι Γερμανοί αυτοί που απέφυγαν φέτος την Ελλάδα. Την αρνητική «πρωτιά» κέρδισαν οι Γάλλοι τουρίστες, όσον αφορά στις χώρες της ευρωζώνης, με μείωση στις αφίξεις της τάξεως του 18,5%. Οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσίασαν μείωση κατά 4,3%.

Τη μεγαλύτερη, πάντως, μείωση κατέγραψαν οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών, η οποία άγγιξε το 53,2%.

Αυτοί που προτίμησαν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας ήταν οι Άγγλοι και οι Ρώσοι. Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τη Ρωσία 7,8.

Ως εκ τούτου, μείωση παρουσίασαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο κατά 7,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2011. Μάλιστα, πρόκειται για τον 8ο μήνα που συνεχίζεται η μείωση των εσόδων, με το συνολικό ποσοστό στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να διαμορφώνεται στο 10%.