DHW ΠΡΟΣ ΖΕΕΧΟΦΕΡ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος αντιδρά έντονα στις δηλώσεις του Γ.Γ. του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος στην Μπίλντ της Κυριακής
Ειδικότερα, την έντονη αντίδραση του Γερμανοελληνικού Eπιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) προκάλεσαν οι κυριακάτικες δηλώσεις στην BILD του Γ. Γ. του CSU κ. Ντόμπριντ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2013.
“Το πολιτικό αξίωμα δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να επαναλαμβάνει διαρκώς και ανεύθυνα ισχυρισμούς δυσφημιστικού χαρακτήρα”, επισημαίνει ο επιχειρηματικός σύνδεσμος σε επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν ο Πρόεδρος του DHW κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο του Συγκυβερνώντος Κόμματος κ. Ζεέχοφερ από τον οποίο ζητούν να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις.
Οι επικεφαλείς του Συνδέσμου επισημαίνουν το τεράστιο επιχειρηματικό και οικονομικό κόστος που έχουν στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Γερμανίας και Ελλάδας αυτές οι δηλώσεις με το κλίμα αστάθειας που καλλιεργούν και καταθέτουν σοβαρά επιχειρήματα για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο διάστημα που διέρρευσε.
Ακολουθεί μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς τον
Πρόεδρο του CSU και
Πρωθυπουργό της Βαυαρίας
κ. Χορστ Ζέχοφερ
Κολωνία, 26.8.2012
ΘΕΜΑ: Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του CSU κ. Ντόμπριντ στην Μπίλντ της Κυριακής
Αγαπητέ κ. Seehofer
Ως επιχειρηματικός σύνδεσμος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στις Γερμανο-ελληνικές σχέσεις, θεωρούμε καθήκον μας να απευθυνθούμε σε σας άμεσα.
Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματός σας Alexander Dobrindt δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην “Bild am Sonntag” και με κάθε σαφήνεια ότι το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και αυτό ανεξάρτητα από την έκθεση της Τρόικα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Dobrindt κάνει αυτές τις δηλώσεις λιγότερο από 24 ώρες μετά την δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ, ότι δεν γνωρίζει κάποιον στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που να μην θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η κυρία Μέρκελ μέσα από μία αξιόλογη προσπάθεια έχει συμφωνήσει σε μία κοινή γλώσσα με τον Γάλλο πρόεδρο Hollande και στη συνέχεια με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σαμαρά. Το ότι ο κύριος Dobrindt τώρα αντικρούει την καγκελάριο τόσο αδιάντροπα, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί εντός των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης.
Ο Γενικός σας Γραμματέας υποστηρίζει στην συνέντευξή του την δήλωσή σας στην “Welt am Sonntag” πριν από 14 ημέρες: Ότι ο αποκλεισμός δηλ. της Ελλάδος παίζει σημαντικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός σας. Θέλετε δηλαδή να γίνει η χώρα το «κακό παράδειγμα» – στηρίξατε ανοιχτά τα λόγια του βαυαρού υπουργού οικονομικών Söder – ώστε να σας δει ο Γερμανός ψηφοφόρος σαν εναλλακτική λύση στο ντουέτο SPD και Πρασίνων.
Εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε στους προεκλογικούς σας σχεδιασμούς, εάν δεν πιστεύαμε ότι με αυτήν την πολιτική που ακολουθείτε προξενείτε μέγιστη ζημιά. Τα συνεχιζόμενα πισώπλατα μαχαιρώματα της CSU σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Κανένας επενδυτής δεν θα επιλέξει την Ελλάδα σαν προορισμό, όταν οι ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού, όπως εσείς, ο κ. Söder και ο κ. Dobrindt συνεχώς ομιλούν για επιστροφή στην δραχμή. Με αυτήν την κοντόφθαλμη προεκλογική επικοινωνιακή εκστρατεία θέτετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη και συγχρόνως βλάπτετε καίρια συμφέροντα της Γερμανίας, γεγονός που μάλλον διόλου σας ενδιαφέρει.
Σεβόμαστε απεριόριστα την ελευθερία της γνώμης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πολιτικούς. Όμως, ως εκφραστής των γερμανο-ελληνικών εμποροοικονομικών σχέσεων, ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW γίνεται καθημερινά αποδέκτης επισημάνσεων τόσο από μέλη του όσο και από δυνητικούς επενδυτές που επιβεβαιώνουν ότι λόγω αυτών των βλαπτικών δηλώσεων έχουν δημιουργηθεί ζημιές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων εις βάρος της Ελλάδος. Το πολιτικό αξίωμα δεν δίδει το δικαίωμα σε κανέναν να επαναλαμβάνει διαρκώς και ανεύθυνα ισχυρισμούς δυσφημιστικού χαρακτήρα.
Κύριε Seehofer, μας ανησυχεί πραγματικά όταν βλέπουμε το CSU και με τέτοιες δηλώσεις να εξελίσσεται σε ένα λαϊκιστικό κόμμα, που δεν έχει προφανώς καμμία πλέον σχέση με την παράδοση ενός ευρωπαϊκού χριστιανοκοινωνικού κόμματος όπως αυτού των Strauß, Waigel και Stoiber. Την ανησυχία μας αυτή συμμερίζονται επίσης και μέλη μας που ανήκουν στις τάξεις του CSU. Προσβλέπουμε σε εκείνους εντός του κόμματός σας, που όπως ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής σας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Markus Ferber, κάλεσε δημοσίως τον κ. Dobrindt να σταματήσει επί τέλους με αυτές τις δηλώσεις.
Κάνουμε έκκληση στην ιστορική συνείδηση του CSU. Τον τελευταίο αιώνα η Γερμανία επωφελήθηκε όσο καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την πρόβλεψη των γειτόνων της. Τα πολεμικά χρέη της χώρας – που ήταν πολύ περισσότερα από το σημερινό χρέος της Ελάδος – όχι μόνον χαρίστηκαν σε μεγάλο μέρος από την Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 αλλά και η αποπληρωμή τους επιμηκύνθηκε μέχρι το προτελευταίο έτους αυτού του αιώνα. Είναι λίαν ακατανόητο γιατί Γερμανοί πολιτικοί και μόνον για ψηφοθυρικούς λόγους να σπρώχνουν σήμερα έναν ευρωπαίο εταίρο σε συνθήκες Βαϊμάρης. Η Ελλάδα βιώνει τώρα για πέμπτη συνεχή χρονιά την οικονομική ύφεση. Σε παγκόσμια κλίμακα η χώρα υπομένει την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Πιστεύουμε ότι ήλθε ο καιρός να αναγνωρίσουμε αυτό το γεγονός όπως και συγχρόνως ότι οι Έλληνες βεβαίως και έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και βρίσκονται σήμερα μεταξύ των πρωταθλητών πανευρωπαϊκά στην εξοικονόμηση πόρων. Σας συνιστούμε να διαβάσετε πρόσφατη μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, η οποία πιστοποιεί στην Ελλάδα ένα εκπληκτικά καλό ρεκόρ μεταρρυθμίσεων. Έτσι η Ελλάδα εξοικονόμησε ή εισέπραξε ποσό που εγγίζει τα 60 δισ. Ευρώ. Συνολικά, η χώρα έχει εξοικονομήσει το 20% του ΑΕΠ της. Έτσι οι Έλληνες βρίσκονται πολύ μπροστά στην Ευρώπη εφόσον κάτι τέτοιο ούτε η Ιρλανδία αλλά ούτε και η Προτογαλία και η Ισπανία μπόρεσαν να πετύχουν. Είναι όντως η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
Χαιρόμαστε που στην γερμανική ειδησεογραφία συζητείται πλέον έντονα τό πόσο η Γερμανία επωφελήθηκε από την κρίση στην Ευρωζώνη.. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πάρα πολύ καλά για τα 300 εκατομμύρια Ευρώ που η Αθήνα πλήρωσε σε τόκους στο Βερολίνο για μία βοήθεια, για την οποία η Γερμανία σίγουρα έχει αναλάβει εγγυήσεις. Στην κορυφή όμως των εγγυητών βρίσκονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, με τους Γερμανούς στην έκτη θέση.
Τα χρέη της Ελλάδος αποτελούν το 3% όλων των χρεών της Ευρωζώνης. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθη σε αυτήν την περίπτωση τότε οι παγκόσμιες χρηματικές αγορές δεν θα της εμπιστευθούν τίποτα πια. Γι αυτό συμφωνούμε με την έκκληση του Γερμανού Επιτρόπου Έττιγκερ, να τελειώνουν πια μία για πάντα αυτές οι αρνητικές κουβέντες ιδιαίτερα στην Γερμανία, εάν επιθυμούμε να έχουμε σταθερό νόμισμα.
Ελπίζοντας στην εξασφάλιση της σταθερότητας του νομίσματός μας
διατελούμε
Γιώργος Χατζημαρκάκης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Φαίδων Κοτσαμπόπουλος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ