Στο Μεξικό κατευθύνεται ο Ισαάκ

Η τροπική καταιγίδα Ισαάκ, με ανέμους που ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, κατευθύνεται σήμερα το πρωί προς τις ακτές στον Κόλπο του Μεξικού και συγκεκριμένα προς την πολιτεία της Λουιζιάνα, την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η καταιγίδα που αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) θα πλήξει την Λουιζιάνα, η οποία έχει ακόμα τα σημάδια του κυκλώνα Κατρίνα που τον Αύγουστο του 2005 προκάλεσε το θάνατο 1.800 ανθρώπων. Ο κυκλώνας αυτός ήταν ο χειρότερος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο από πλευρά θανάτων όσο και ζημιών.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόμπι Τζίνταλ κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το χειρότερο. “Αν ζείτε σε χαμηλό υψόμετρο και σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τα σπίτια σας, σήμερα είναι μια καλή μέρα να το κάνετε”, επισήμανε σε μήνυμά του χθες Δευτέρα.Ο Ισαάκ βρισκόταν στις 06:00 ώρα Ελλάδας νοτιοανατολικά του Μομπάιλ στις ακτές του Μισισιπή, σύμφωνα με το NHC.

«Αναγνωριστικό αεροσκάφος ανέφερε πως ο Ισαάκ ενισχύεται, Υπάρχει κίνδυνος να ανέβει δύο ως τρία μέτρα η στάθμη των υδάτων. Η ένταση των ανέμων έχει αυξηθεί»,  επισημαίνει το κέντρο.

«Ο συνδυασμός των ανέμων και της παλίρροιας είναι πιθανόν να προκαλέσει την άνοδο των υδάτων και σημαντικές πλημμύρες σε περιοχές που συνήθως πλήττονται από ξηρασία», προσθέτει το κέντρο, το οποίο προβλέπει οι βροχοπτώσεις να φτάσουν ως και 46 εκατοστά στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, τη νότια Αλαμπάμα, το Μισισιπή και τη βορειοδυτική Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Ρόμπερτ Μπέντλεϊ αποφάσισε την εκκένωση των κομητειών Μομπάιλ και Μπόλντγουιν στα νότια της πολιτείας.Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα κάλεσε τους κατοίκους να προμηθευτούν νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

πηγή:enikos.gr