Συντονιστής προς πρόεδρο ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη: Εμείς φταίμε

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιστολή-βόμβα, από την οποία προκύπτουν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους απέτυχε παταγωδώς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στους στόχους και τις επιδιώξεις του, απηύθυνε στο προεδρείο του ΣΑΕ το μέλος του πρεδρείου και  Συντονιστής Κεντρικής και  Νοτίου Αμερικής, κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης.

Η επιστολή, εστάλη  προσφάτως στον πρόεδρο κ. Στεφ. Ταμβάκη, με κοινοποίηση και στα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου και την ΓΓΑΕ,  λίγο πριν την σύσκεψη των συντονιστών, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στο πολυτελές «Divani Apollon Palace” στην Βουλιαγμένη, αλλά ενόψει και  της  συνάντησης (Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου) με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα.

Όπως είναι σε θέση  να γνωρίζει η Panhellenic Post, η επιστολή του κ. Νικολαίδη, ο οποίος θεωρείται από τα σοβαρότερα μέλη του προεδρείου, με σημαντικό έργο στην Περιφέρειά του, φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου 2012 και  αποτελεί τρόπον τινά απάντηση στους ισχυρισμούς έτερης επιστολής  άλλου μέλους του προεδρείου ΣΑΕ  – του Συντονιστή Ευρώπης, κου Γ. Αμαραντίδη-, περί της οποίας ήδη έχει γράψει η ΡΗΡ. (https://www.panhellenicpost.com/archives/18823).

Στην επιστολή εκείνη, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Αμαραντίδης επέρριπτε ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις για την αποτυχία του ΣΑΕ καθώς σημείωνε, μεταξύ άλλων και ότι: «Το ΣΑΕ δεν λειτούργησε 100% όχι λόγω των αδυναμιών των Συντονιστικών ή του Προεδρείου, μα λόγω της αντιμετώπισης που έτυχε από τις διάφορες κυβερνήσεις».

Αντιδρώντας, από συνειδησιακή ανάγκη, προφανώς,  ο κ. Νικολαϊδης συνέταξε «με πόνο ψυχής» την επιστολή του προσπαθώντας να εκφράσει τη συσσωρευμένη απογοήτευσή του για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στο ΣΑΕ και τα οποία οδήγησαν στην σημερινή απαξία του θεσμού. Εγκαλεί, μάλιστα, το προεδρείο του ΣΑΕ να εξηγήσει  –αν, όπως υποστηρίζει ο κ. Αμαραντίδης, έγινε τυχόν προσπάθεια από ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσε το προεδρείο- «γιατί τις αποδεχθήκαμε;».

«Πριν καταλογήσουμε ευθύνες σε τρίτους είναι απαραίτητο να δούμε τα λάθη μας», φέρεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της Panhellenic Post- να επισημαίνει προς τους συναδέλφους του ο κ. Νικολαϊδης ο οποίος από καιρού τώρα εγκαλεί (έχει εγγράφως ζητήσει την παραίτησή του) τον Ταμία του ΣΑΕ κ.  Κώστα Δημητρίου, γιατί «δεν δίνει οικονομικό απολογισμό από το έτος 2008 προκαλώντας την απαξίωση του ΣΑΕ».

Επίσης, καταγγέλλει τον παγκόσμιο πρόεδρο ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκη, ότι δεν έδωσε καμιά σημασία στην σοβαρή αυτή παράλειψη  του Ταμία, παρόλες τις προφορικές και γραπτές του διαμαρτυρίες .

Αναρωτιέται αν είναι ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκρίθηκε από 6 μόνον –από τα 11- μέλη του Προεδρείου η «πρόταση αλλαγών του Ν. 3480/2006», και στην οποία  -κακώς, όπως υποστηρίζει- δεν περιλαμβάνονται οι έγγραφες  παρατηρήσεις της περιφέρειάς του, ούτε ρωτήθηκε η Ομογένεια.

Αμφισβητεί ότι ελήφθησαν συλλογικές αποφάσεις  από το προεδρείο για την αλλαγή του 3480/06 υπονοώντας ότι οι προωθούμενες από τον Συντονιστή ΗΠΑ κ. Θόδωρο Σπυρόπουλο (με τις ευλογίες του κ. Ταμβάκη) προτάσεις αλλαγών αποτελούν προσωπικές θέσεις «ολίγων», προσκείμενων στον πρόεδρο, μελών, ερήμην  της ομογένειας. Καλεί, μάλιστα, τον κ. Ταμβάκη να του αποστείλει τις αποφάσεις αυτές, εάν, όπως λέει, υπάρχουν.

Ακόμη ο κ. Νικολαϊδης, καταλογίζει στον κ. Ταμβάκη ότι ενώ είναι πολύ καλός στις δημόσιες σχέσεις,  αδυνατεί να διοικήσει το ΣΑΕ,  αποφεύγει να συνεννοηθεί με όλα τα μέλη του προεδρείου ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως είναι  η ημερομηνία της συνάντησης με τον Υφυπουργό κ. Τσιάρα η οποία, έτσι κι αλλιώς, όπως λέει, είναι δίχως ατζέντα.

Αναφορικά με την πολυθρύλητη αλλαγή του 3480/06 ο κ. Νικολαίδης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Panhellenic Post, ζητά, από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα θέματα και θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου, αφού προηγούμενως κληθεί η Ομογένεια να εγκρίνει τις όποιες αλλαγές.