Νέο σκάνδαλο στην ηγεσία της Κίνας

Ένα νέο σκάνδαλο αποτελεί θέμα συζήτησης στους κόκκινους διαδρόμους εξουσίας του Πεκίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στενός σύμμαχος του προέδρου της Κίνας, Χου Τζιντάο, και ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος υποβιβάστηκε, όταν προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή του γιου του σε θανατηφόρο δυστύχημα.Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ανώνυμες πληροφορίες ανέφεραν ότι οδηγός της μαύρη Φεράρι στο δυστύχημα ήταν ο γιος του Λινγκ Τζιχουά, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Λινγκ Τζιχουά, στενός σύμμαχος του Κινέζου προέδρου, έγινε επικεφαλής άλλου τμήματος, καταλαμβάνοντας ένα πόστο σημαντικό, αλλά όχι τόσο ώστε να του χαρίσει μια θέση στο πολιτικό γραφείο, όπως ήλπιζε.

Πολλοί κατηγορούν τον Λινγκ Τζιχουά ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το δυστύχημα, προκειμένου να μην στερηθεί την προαγωγή στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος.

Ώρες μετά το δυστύχημα φωτογραφίες της μοιραίας Φεράρι εξαφανίστηκαν από το Διαδίκτυο, ενώ στο δημοφιλές μικρομπλόγκ Sina Weibo απαγορεύτηκε ακόμα και η χρήση της λέξης Φεράρι, γεγονός που οδήγησε σε φημολογία για την εμπλοκή συγγενικού προσώπου ανώτερου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκε ένα άτομο, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο γιος του Λινγκ Τζιχουά σκοτώθηκε, ενώ άλλα ότι επέζησε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πηγές που αναφέρουν ότι ο 20χρονος Λινγκ Γκου σκοτώθηκε στο δυστύχημα, τονίζουν ότι το όνομά του άλλαξε για να μη συνδεθεί με τον ανώτερο αξιωματούχο.

Μάλιστα, η South China Morning Post εκτίμησε ότι το επώνυμο άλλαξε σε Τζία -στα κινέζικα σημαίνει «ψεύτικος», αλλά αποτελεί και το επώνυμο ενός άλλου ανώτερου στελέχους του κόμματος.

Αυτό προκάλεσε την οργή του στελέχους -του Τζία Τσινγκλίνγκ- του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το περιστατικό και ο οποίος ζήτησε έρευνα για το συμβάν.

Το ερώτημα είναι εάν η υπόθεση θα εμποδίσει τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, από το να προωθήσει συμμάχους του σε καίριες θέσεις στο κόμμα.

Πρόκειται για ένα ακόμα σκάνδαλο σε μία σειρά που περιλαμβάνει την υπόθεση δολοφονίας (και την προσπάθεια συγκάλυψής της) Βρετανού επιχειρηματία από τη Γκου Καϊλάι, σύζυγο του ισχυρού πολιτικού, Μπο Σιλάι και την αποκάλυψη ότι ο κληρονόμος του προέδρου Χου Τζιντάο διαθέτει μια τεράστια περιουσία.

Η αλλαγή της ηγεσίας στην Κίνα αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο φθινόπωρο.

Newsroom ΔΟΛ