Ο Κυπριακός Τύπος 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» που αναφέρεται στο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το θέμα της εργοδότησης Τουρκοκύπριου διπλωμάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα, η αναζήτηση 9 καταζητούμενων της Βρετανίας στην Κύπρο και η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς από το 2013, είναι τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο Τύπος της Τετάρτης.

Υπό τον τίτλο «Στημένη ιστορία», η «Αλήθεια» γράφει ότι το γραφείο τουρκικών υποθέσεων του Προεδρικού, επικεφαλής του οποίου είναι ο γαμβρός του Προέδρου Νίκος Μούδουρος, κατήγγειλε ο ΔΗΣΥ διά του Αβέρωφ Νεοφύτου και του εκπροσώπου Τύπου Χ. Γεωργιάδη, ότι βρίσκεται πίσω από το δημοσίευμα της «Χουριέτ», το οποίο έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι από τις 25 Ιουλίου έχει η κυβέρνηση τις προτάσεις της τρόικας για το μνημόνιο αλλά ροκανίζει το χρόνο, αναμένοντας το ρωσικό δάνειο. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία για την εισαγωγή του υγραερίου στα αυτοκίνητα.
«Η Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κάναμε μετεγγραφή Τουρκοκύπριο ‘διπλωμάτη’» και γράφει ότι ο Τ/κ, ο οποίος εργάζεται με απόσπαση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχει «προϋπηρεσία» στην παράνομη αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες, σκοπός της οποίας είναι η υπονόμευση της Δημοκρατίας και η αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων στην καρδιά της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σκηνικό πόλωσης με φόντο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έστησαν Κυβέρνηση και κόμματα με αφορμή το δημοσίευμα της «Χουριέτ». Αλλού γράφει ότι τεράστια οικονομικά οφέλη θα αποφέρουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση που απέστειλε ο Υπ. Εμπορίου στην Τρόικα.
«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Νέα αύξηση στα καύσιμα», αναφέρεται σε νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αυτή τη φορά κατά τρία σεντ στη βενζίνη, ενώ προηγήθηκαν αυξήσεις κατά τέσσερα σεντ στα μέσα Ιουλίου και το Υπ. Εμπορίου συνεχίζει την έρευνα για να διαπιστώσει αν δικαιολογούνται οι πρώτες αυξήσεις. Σε άλλο του θέμα, ο «Φ» γράφει ότι δύο στα τρία πρακτορεία στοιχημάτων δεν συμμορφώθηκαν με τη νέα νομοθεσία, σε αντίθεση με τα on line καζίνο, που στην πλειοψηφία τους έβαλαν λουκέτο. Αλλού γράφει ότι πανάκριβο εξακολουθεί να παραμένει το χρήμα στην Κύπρο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Με πρωτοσέλιδος τίτλο «Λουλέ: Ημουν εκεί…», η «Χαραυγή» γράφει ότι της ορθότητας και εγκυρότητας των πληροφοριών για τη συνάντηση Φλορτ – Αναστασιάδη υπεραμύνθηκε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αστρα» ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», Ζεϊνέλ Λουλέ. Αλλού γράφει ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες όπως διαμήνυσε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέροντας πως αν αυτό γίνει κατανοητό τότε θα απαλλαγούμε από τις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι με ομόφωνη απόφαση η εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε χθες την αποκοπή 25% του μισθού καθώς και αποκοπή του 13ου μισθού, ενώ οι μειώσεις στους μισθούς των κληρικών κατά 15% δεν επηρεάζουν τους χαμηλόμισθους κληρικούς κάτω των 1500 ευρώ.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Ψάχνουν τους εννέα ‘πλέον καταζητούμενους’ στην Κύπρο», γράφει ότι βρετανικές και κυπριακές Αρχές θα συνεργαστούν για το κυνήγι των εννέα «πλέον καταζητούμενων» εγκληματιών στη Βρετανία, υπόπτων για βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών, που πιστεύεται ότι κρύβονται στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρόσφατη προειδοποίηση των αγελαδοτρόφων ότι θα υπάρξει έλλειψη γάλακτος στις υπεραγορές μετά την απόφαση της ΕΠΑ για παροχή 65 τόνων την ημέρα στο τυροκομείο Πίτας, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Αλλού γράφει ότι τα οργανικά προϊόντα και το κρέας δεν είναι συνήθως καλύτερα από τα συμβατικά τρόφιμα όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, παρόλο που μειώνουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα και βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror», με κύριο τίτλο «Απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς από το 2013», γράφει ότι η ταχυδρομική αγορά στην Κύπρο εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση, καθώς σε λίγους μήνες θα πρέπει να ισχύσει η πλήρης απελευθέρωσή της, σύμφωνα με την οδηγία πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς της ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις, δράσεις και προϊόντα. Αλλού γράφει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες που βρέθηκαν στο Jackson Hole, προσπάθησαν να καταλάβουν αν χρειάζεται περισσότερη πολιτική δράση για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας, άκουσαν πολλά ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές της συζήτησης και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται τα επιδόματα ανεργίας στην Κύπρο