ΣΑΕ τέλος, πάμε για το νέο ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ – ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΥΝ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Μέσα σε κλίμα καλό (σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούσαν νωρίτερα) και με συναίνεση τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στο Υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση-σύσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν:

1. Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα γίνει τέλη Ιουνίου καθώς και οι εκλογές για ανάδειξη νέου προεδρείου.

2. Η θητεία του νυν Προεδρείου λήγει 31 Δεκεμβρίου 2012. Θα παραμείνει, όμως ώς  Οργανωτική Επιτροπή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

3.Θα συσταθεί Επιτροπή (μικρή και ευέλικτη) η οποία μέσα σε δύο μήνες θα συντάξει Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του νέου Οργανσιμού.

Η Επιτροπή θα στελεχώνεται με 2 Νομικούς Συμβούλους του Κράτους, 2 αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, 2 Νομικούς Συμβούλους του ΣΑΕ και 2 μέλη του Προεδρείου.

4. Μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου, ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει άλλους δύο μήνες για συννενοήσεις κλπ. με τα κόμματα. Γενικά οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: 15 Σεπτεμβρίου ορίζεταθι η ημερομηνία έναρξης εργασι΄λων της Επιτροπής. 15 Νοεμβρίου η παράδοση του Σχεδίου Νόμου. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου οι συνενοήσεις με τα κόμματα.  Ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Τέλος Ιουνίου Τακτική Συνέλευση και εκλογές.

Παρασκήνιο

Το κλίμα στην περίπου τρίωρη σύσκεψη ήταν “πολύ καλο”. Ο Υφυπουργός κ. Τσιάρας απέσπασε τα εύσημα πολλών εκ των μελών του προεδρείου για “τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο ζήτημα. Έξυπνα και ευγενικά”, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ συντονιστής- μέλος του προεδρείου.

Γενικά όλοι οι συντονιστές ήταν εντός των πλαισίων του θετικού πνεύματος και της συνεργασίας. Κάποιες φορές που η συζήτηση πήγε να ξεφύγει σε θέματα που δεν εθεωρούντ6ο της παρούσης, υπήρχε γρήγορη επαναφορά στο κυρίως θέμα.

Περιφερειακά Συμβούλια κλπ δεν συζητήθηκαν ούτε προσδιορίστηκαν γιατί είναι πιθανόν στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής για το νέο φορέα, αυτά να αλλάξουν ή και να καταργηθούν, όπως και τα συντονιστικά.

Επίσης δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως η εκλογές για το νέο προεδρείο διότι αυτά είναι θέματα που θα εξετασθούν προσεχώς καθώς η αρχική σκέψη που υπάρχει, είναι να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς με ηλεκτρονική ψήφο.

Το ΣΑΕ θα αλλάξει βασικά. Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, θα συμμετέχουν ομογενείς από όλο τον κόσμο και θα αποτελεί τρόπο τινα την “ομπρέλα” όλων των υφισταμένων ομογενειακών οργανώσεων..

Στη σύσκεψη δεν έλαβαν μέρος ο συντονιστής Αυστραλίας κ. Αγγελόπουλος, ο Συντονιστής Ευρώπης κ. Αμαραντίδης και ο Ταμίας κ. Δημητρίου.

Αντίθετα, παραβρ΄λεθηκαν ο πρόεδρος κ. Ταμβλακης,. η γραμματέας Δρ. Σαραντοπούλου και οι συντονιστές, Νικηφ.  Νικολαίδης, Ν. Αφρικής Χ. Γκουβέλης, Πρώην χωρών Σοβιετικής Ένωσης Ιβαν Σαββίδης και αντιπρόσωπος του συντονιστή Καναδά κ. Δάγωνα.

Δεν προσήλθε ο Φίλιπ Κρίστοφερ (ασθενεί).

Ο Κων. Τσιάρας

Όπως είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας, στην ΡΗΡ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούριο, που θα εκφράζει όλη την ομογένεια και θα προωθεί τα εθνικά θέματα, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και θα λειτοπυργεί ως ομπρέλα όλων των ομογενειακών οργανώσεων.

Η Οργανωτική Επιτροπή, εάν τελικά έτσι θα γίνει, διότι πρέπει να εξετασθεί και η νομική πλευρά του ζητήματος, θα διευρυνθεί με εννέα ακόμη μέλη ενώ θα χρησιμοποιηθούν καταξιωμένες προσωβπικότητες της ομογένειας.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν αυστηρά. “Όταν λέμε σε δύο μήνες, εννοούμε ότι σε δύο ακριβώς μήνες θα παραδοθεί από την Επιτροπή το Σχέδιο Νόμου”, είπε στην ΡΗΡ ο κ. Τσιάρας.

Η σκέψη που υπάρχει είναι η νέα οργάνωση να εκφράζει και τον απλό μεμονωμένο ομογενή όπου κι αν βρίσκεται.

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: από τη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΑΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα. Από αριστερά, ο Γεν. Δ/ντής της ΓΓΑΕ πρέσβης κ. Παναγιωτόπουλος, ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΑΕ Κουτσούμπας, ο συντονιστής Αμερικής κ. Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης, ο Υφυπουργός κ. Τσιάρας, η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Σαραντοπούλου, ο συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ενωσης κ. Σαββίδης, ο συντονιστής Ν. Αφρικής κ. Γκουβέλης, ο συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικολαίδης και ο εκπρόσωπος του συντονιστή Καναδά  Αναστάσιος Μούσας. .