Ο Κυπριακός Τύπος 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τη φιλοσοφία τους για την οικονομία, η μείωση των καταθέσεων πολιτών από τρίτες χώρες, το ενδεχόμενο η Κύπρος να μείνει εκτός «νυμφώνος» σε σχέση με την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι νέες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χτες οι αιγοπροβατοτρόφοι, η επιστροφή από σήμερα των μαθητών στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η «στιχομυθία» μεταξύ Σουηδού ΥΠΕΞ και Εγκεμέν Μπαγίς μέσω δημοσιεύσεων τους στο Twitter για το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Φεύγουν δις ευρώ από την Κύπρο» γράφει στο κύριο της θέμα πως μειωμένες κατά 1,229 δις ευρώ εμφανίζονται οι καταθέσεις πολιτών από τρίτες χώρες τους τελευταίους 3 μήνες. Αναφέρει μάλιστα ότι η απόσυρση ξένων καταθέσεων συμπίπτει και με το δριμύ κατηγορώ που εξαπολύσει η Κυβέρνηση κατά των τραπεζών, ένα μπαράζ που ουσιαστικά οδηγεί στη δαιμονοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Αλλού η «Α» αναφέρεται στην έναρξη από χτες των νέων κινητοποιήσεων των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι, όπως γράφει, υλοποίησαν τις απειλές τους αφήνοντας χτες ελεύθερα περισσότερα από 1000 ζώα στο χωριό Χούλου της επαρχίας Πάφου ενώ σήμερα θα μεταφέρουν ζώα στην Κυβερνητική Έπαυλη Αχέλειας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ η ιδέα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της κοινότητας για προώθηση και της πολιτικής ένωσης των 27 χωρών μελών.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αντιπαράθεση με επίκεντρο τη φιλοσοφία για την οικονομία» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία σε σχέση με την φιλοσοφία τους για την οικονομία γράφοντας πως αφενός ο Σταύρος Μαλάς επιχειρώντας να διεμβολίσει τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ κάλεσε το Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποια είναι η φιλοσοφία του στο θέμα της οικονομίας και αφετέρου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, υπενθύμισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούλιο τις θέσεις του για την οικονομία. Από την άλλη ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε ζημιογόνα και αντιπαραγωγική τη σύγκρουση των δυο πόλων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις των αιγοπροβατοτρόφων γράφοντας ότι άφησαν ελεύθερα 800 ζώα. Αλλού «η Σημερινή» γράφει ότι η Noble πουλά μερίδιο στο Λεβιάθαν.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Καρότο για εξπρές μνημόνιο» και γράφει πως ακόμα ένας λόγος για την επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου αποτελεί η απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια και η Κύπρος μένει τώρα εκτός «νυμφώνος». Όπως εξηγεί η εφημερίδα το πρόβλημα για την Κύπρο εστιάζεται στο ότι δεν έχει συμφωνηθεί Μνημόνιο και κατ’ επέκταση δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε Μηχανισμό Στήριξης. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» αναφέρεται στην επιστροφή από σήμερα των μαθητών στα σχολεία και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την οποία ο Υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται αισιόδοξος δηλώνοντας ότι τα σχολεία είναι έτοιμα για να δεχτούν τους μαθητές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέσω του Twitter ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο Υπουργός για θέματα ΕΕ και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, αντάλλαξαν θέσεις γύρω από το Κυπριακό, με τον πρώτο να αναφέρει με αφορμή επίσκεψη του στη νεκρή ζώνη ότι ο διαχωρισμός στη μοιρασμένη Λευκωσία θα πρέπει να ξεπεραστεί, τον Μπαγίς να απαντά ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ δεν έπρεπε να ανταμείψει τους Ε/κ αφού απέρριψαν την ειρήνη και καλώντας τον Σουηδό ΥΠΕΞ να πείσει τους Ε/κ για πολυμερή συνάντηση στη Στοκχόλμη και τον Μπιλντ να επανέρχεται και να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει διαδικασία συνομιλιών και ότι είναι θέμα των δυο πλευρών να προχωρήσουν ενισχύοντας την αποφασιστικότητα τους.

Η «Χαραυγή» τέλος υπό τον τίτλο «Κρύβεται ο Αναστασιάδης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι με αποκαλυπτικά άρθρα στις εφημερίδες «Χουριέτ» και «Κίπρις» ο Τ/κ δημοσιογράφος Ζεϊνέλ Λουλέ και ο Τ/κ καθηγητής Ατά Ατούν διαψεύδουν κάθετα το Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ και αποκαλύπτουν τις θέσεις του περί χαλαρής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρει ότι σε δέκα μέρες ανακοινώνονται οι φοιτητές στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και πως το ενδιαφέρον στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του θεσμού ήταν τεράστιο καθώς υποβλήθηκαν 1041 αιτήσεις για 192 θέσεις. Σε άλλο της θέμα η «Χαραυγή» χαρακτηρίζει κρίσιμη για την Ελλάδα τη συνεδρία του Eurogroup η οποία θα διεξαχθεί στην Κύπρο γράφοντας επίσης πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αλλά και πως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.