Οι Τούρκοι μιλούν για συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

Θέμα συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας προκύπτει από ρεπορταζ της τουρκικής εφημερίδας Takvim με αφορμή δημοσίευμα για το τέμενος Ρετζέπ Πασά στην Ρόδο και τα προβλήματα χρηματοδότησης της επισκευής του που υποστηρίζει ότι υπάρχουν. Η εφημερίδα λέει ότι η φόρμουλα συνεννόησης για την επισκευή Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με ενέργειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Η δε ημερομηνία συνάντησης – γράφει -μπορεί να είναι το συντομότερο στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Το θέμα,λέει, μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη στην συνάντηση αυτή και οι δύο ηγέτες μπορεί να πραγματοποιήσουν ένα θετικό βήμα για την εξασφάλιση συνεννόησης.

Η Takvim παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο «Πόλεμος Ρόδου» και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν διέθεσε κονδύλι εδώ και 50 χρόνια για το τέμενος Ρετζέπ Πασά που είναι ετοιμόρροπο στην Ρόδο . Όταν η Τουρκία – υποστηρίζει – είπε ¨να το κάνουμε εμείς¨ ο γείτονας που βρίσκεται σε κρίση ξαφνικά βρήκε χρήματα. Η Ελλάδα από το 1960 μέχρι σήμερα έλεγε ότι θα επισκευάσει το τέμενος αυτό που είχε κατασκευαστεί το 1588 . Όταν η Τουρκία είπε ότι θα το επισκευάσει, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν αστραπιαία και έγινε γνωστό – συνεχίζει – ότι είπαν ότι θα το επιδιορθώσουν εκείνοι και ότι έχουν διαθέσει κονδύλι 1 εκ ευρώ. Τώρα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα με την οποία θα εξασφαλιστεί η συνεννόηση για τις εργασίες επιδιόρθωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μεταξύ των λύσεων είναι η χρήση κονδυλίων της ΕΕ ή το να γίνει έκκληση σε ΜΚΟ.
Πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε