Ομογενής καθηγητής στην Αυστραλία για την σωτηρία του πλανήτη

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των αρνητικών οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα έχει αν ολιγωρήσουμε στην έγκαιρη αντιμετώπισή του, ήταν ο βασικός άξονας της διάλεξης που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, ο ομογενής Δρ Οργανικής Χημείας, Νίκος Ντάλλας.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν πάνω από 60 άτομα που μέσα από την άρτια και ενδελεχή ανάλυση του Δρ Ντάλλα, έμαθαν όχι μόνο για τη «χημική» πολυπλοκότητα των κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και για την «πολιτική» πολυπλοκότητα του ζητήματος, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο ομιλητής αποτελεί τη βασική τροχοπέδη στη δράση της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Δρ Ντάλλας αφού εξήγησε, αρχικά, στους παραβρισκόμενους με απλά λόγια την επιστημονική φύση του προβλήματος των κλιματολογικών αλλαγών, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεταλλάχθηκε η αυστραλιανή κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια στο θέμα της πολιτικής δράσης για την αντιμετώπισή τους.
Ήταν ξεκάθαρο ότι με τη συγκεκριμένη διάλεξη ο ομογενής Χημικός ήθελε να κάνει και αυτός μία προσπάθεια προκειμένου να ενημερωθεί η παροικία μας για την πραγματική διάσταση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας στο μέλλον.

Ο Δρ. Ντάλλας εξήγησε διεξοδικά γιατί είναι απαραίτητη η δράση εκ μέρους της Αυστραλίας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και ανέφερε ότι το επιχείρημα ότι άλλες χώρες, όπως η Κίνα που εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα, δεν προχωρούν στη θέσπιση παρόμοιας πολιτικής με αυτή της Αυστραλίας δεν ευσταθεί. «Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει εκτενή έρευνα για την παραγωγή τεχνολογίας στον τομέα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Ντάλλας, προσθέτοντας ότι ο γίγαντας της Ασίας, αφενός, θέλει να πουλήσει αυτή την τεχνολογία και, αφετέρου, να την χρησιμοποιήσει για δικά του οφέλη. «Είναι ζήτημα χρόνου, αλλά δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε την Κίνα να εξελίσσεται σε υπερδύναμη όσον αφορά την τεχνογνωσία στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Ντάλλας αναφέρθηκε και στο πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι έρευνες όσον αφορά την ευκολότερη και οικονομικότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χρήση της γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας θεωρείται έως η πλέον ενδεδειγμένη για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο των κλιματολογικών αλλαγών, είπε ο Δρ Ντάλλας, εξηγώντας με τη βοήθεια διαφανειών πώς εργάζεται η επιστημονική κοινότητα σήμερα για να αξιοποιήσει αυτές τις μορφές ενέργειας.

Παρ’ ότι ο ίδιος ο Δρ Ντάλλας ήταν πάλαι πότε δεινός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας όπως ομολόγησε, ανέφερε ότι αυτή η μορφή ενέργειας δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση που θα εγγυηθεί το μέλλον του πλανήτη μας. Όπως εξήγησε, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η χρήση της, αλλά και το γεγονός ότι τα κοιτάσματα ουρανίου του πλανήτη μας αρκούν για την παραγωγή της συγκεκριμένης ενέργειας για τα επόμενα εκατό χρόνια, καθιστούν την χρήση της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας, επισφαλή επιλογή.
Η διάλεξη του ομογενή επιστήμονα ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων εκ μέρους του κοινού.

Πηγή Neoskosmos.com

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε