Κυπριακός Τύπος, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο σημερινός Τύπος συνεχίζει σήμερα την προβολή του προσχεδίου με τα μέτρα της Τρόικας για την Κύπρο, ενώ προβάλλονται πρωτοσέλιδα η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξάγονται στη Λευκωσία, καθώς και η συνάντηση της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

Προβάλλονται επίσης η μαρτυρία στο Κακουργιοδικείο χθες του επαρχιακού υπεύθυνου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας, υπαστυνόμου Μιχάλη Θεοφίλου, πατέρα του τραγικού πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο Μαρί, η ανάθεση της εκπόνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών στο συμβουλευτικό οίκο Air France – KLM Consulting, καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Λανγκάρτ προς Χριστόφια – Κάντε προσφυγή στο μηχανισμό» και γράφει ότι το πότε σκοπεύει η Κύπρος να υποβάλει επίσημο αίτημα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ζήτησε να πληροφορηθεί η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρτ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία φέρεται να ήγειρε το θέμα της διαρροής του εγγράφου με τις προτάσεις της τρόικας. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερα εστιατόρια στην Πιάλε Πασιά στη Λάρνακα θα αποζημιωθούν με 690.000 ευρώ ενόψει της ανάπλασης της λεωφόρου. Αναφέρει επίσης ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος στις Βρυξέλλες συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και οδηγήθηκε στο κελί αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από μεσολάβηση του Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου. 

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Συνταγή για θεραπεία-σοκ» και γράφει ότι «τα πάνω – κάτω θα φέρει η θεραπεία που προτείνει η Τρόικα για την Κύπρο, με την επόμενη μέρα να περιέχει αρκετό ‘ψαλίδισμα΄ σε κεκτημένα και ωφελήματα. Για να πετύχει τους στόχους η κυβέρνηση που θέτουν οι δανειστές, το έλλειμμα για το 2012 θα πρέπει να είναι της τάξης των 700 εκ. ευρώ και να μην υπερβεί σε ποσοστό το 4% του ΑΕΠ. Γράφει επίσης ότι κρυφό παρατράβηγμα 20 εκ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα διευθέτησε η Κυβέρνηση για την ΑΗΚ, αφού αρνήθηκε να πληρώσει τα 25 εκ. για τις γεννήτριες λόγω Μαρί. Αναφέρει επίσης ότι μαθητές δηλώνουν άθεοι και δεν κάνουν θρησκευτικά ενώ παίρνουν απαλλαγές από Αρχαία, ξένες γλώσσες και Φυσική Αγωγή. 

«Η Σημερινή» αναφέρεται στο κύριο θέμα της με τίτλο «Σαρωτικές αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στο δεύτερο μέρος του εγγράφου με τα μέτρα της Τρόικας για τη χώρα. Προτείνεται κατάργηση της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών, και μερική ιδιωτικοποίηση της CYTA, καθώς και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Προβάλλει επίσης έρευνα του «Σίγμα» για τις αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα, αναφέροντας ότι η ακρίβεια γονατίζει τους καταναλωτές. Αναφέρει επίσης ότι ράγισε καρδιές η μαρτυρία του επαρχιακού υπεύθυνου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας, υπαστυνόμου Μιχάλη Θεοφίλου, πατέρα του τραγικού πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης χθες στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. 

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τα είπαν Χριστόφιας – Λανγκάρτ» και γράφει ότι ευήκοον ους στις ανησυχίες της Κύπρου φαίνεται να έτεινε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρτ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Παλαιστίνη, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και αξιωματούχους κομμάτων και οργανώσεων. Αλλού αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε χθες την έγκριση της ανάθεσης της εκπόνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών στο συμβουλευτικό οίκο Air France – KLM Consulting. 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η τρόικα τα ξεσκονίζει όλα» γράφει ότι ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο για τις σημαντικές συζητήσεις, λεπτομέρειες προκύπτουν για το προσχέδιο της Τρόικας που ζητούνται σαρωτικές αλλαγές στο σχέδιο συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση και άλλα. Αναφέρεται αλλού ότι σήμερα θα ανακοινωθεί το όνομα της πόλης που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017. Τον τίτλο διεκδικούν Λευκωσία και Πάφος. Αλλού αναφέρεται στα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο ΡΙΚ που εγείρονται λόγω των ακατάλληλων εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Θεμελιώθηκε η συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ» και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ προχωρούν ολοταχώς στην οριστικοποίηση της συμφωνίας τους. Η συμφωνία έχει ήδη θεμελιωθεί στο πλαίσιο αρχών με άξονα το κυπριακό πρόβλημα, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου για τον Προεδρικό θώκο, Σταύρου Μαλά. Προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΕΤΕΚ Στέλιου Αχνιώτη ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να γίνουν πολεοδομικά έργα που αφορούν βασικές υποδομές. 

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Παλλαϊκό μέτωπο κατά των Τροϊκανών» γράφει ότι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες ασπίδα στον Πρόεδρο και τη φιλολαϊκή κυβέρνηση της Αριστεράς στην μάχη ενάντια στις πολιτικές πτώχευσης της χώρας και των εργαζομένων. Αλλού αναφέρεται σε μίζες πέραν των 200 εκ. ευρώ από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η «Γ» αναφέρει επίσης ότι ‘ως δια μαγείας το ΕΛΑΜ και οι συνδετικοί του κρίκοι με τον ΔΗΣΥ, τον Σωτήρη Σαμψών και μια σειρά αμετανόητων στελεχών της ΕΟΚΑ Β’ έχουν εξαφανιστεί από το προεκλογικό σκηνικό. 

«Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Εγκλημάτησαν σε βάρος της οικονομίας» και γράφει ότι «τα μέτρα που προτείνει η τρόικα και έχουν ήδη διαρρεύσει και εάν λαμβάνονταν προ τριετίας θα ήταν υποφερτά και μέχρι σήμερα θα απέδιδαν και η κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψή της. Αλλού γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι γιατροί που περιλαμβάνονται στους καταλόγους του Υπουργείου Υγείας δηλώνουν διευθύνσεις διαμονής στην κατεχόμενη Κύπρο. Αναφέρει, επίσης, ότι στην πρώτη τάξη του γυμνασίου τρεις ώρες εβδομαδιαίως διδάσκονται τα αγγλικά, τρεις τα γαλλικά και πέντε τα ελληνικά. 

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Σώζοντας το Ευρώ» γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και οι μεγάλοι τραπεζίτες της Ευρώπης βρίσκονται στη Λευκωσία για να βοηθήσουν στη διάσωση του Ευρώ, ενώ η Κύπρος θα θέσει επί τάπητος τη δική της θέση ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αλλού γράφει ότι το πρώτο Ιατρικό Μουσείο ανοίγει στη Λεμεσό. Γράφει επίσης ότι οι προκαταλήψεις και τα ταμπού της κυπριακής κοινωνίας παρεμποδίζουν την διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, στερώντας στα παιδιά το δικαίωμα να ενημερωθούν για αυτά τα θέματα.