Βρέθηκε ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία

Ένα ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία, η ύπαρξη του οποίου είχε κρατηθεί μυστική επί δεκαετίες, διαθέτει τεράστια αποθέματα, ικανά να προκαλέσουν μια “επανάσταση” στην παγκόσμια βιομηχανία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το κοίτασμα του Ποπιγκάι ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε μια ακατοίκητη ζώνη της ανατολικής Σιβηρίας, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό, το Καντίγκα, και 2.000 χιλιομέτρων βορείως του Κρασνογιάρσκ, της επαρχιακής πρωτεύουσας. Λόγω του Ψυχρού Πολέμου το κοίτασμα χαρακτηρίστηκε αμέσως “στρατηγικό απόθεμα” της τότε ΕΣΣΔ. Η ανακάλυψη περιβλήθηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα.

Το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Μεταλλευμάτων Σομπόλεφ του Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας ορισμένες σπάνιες πληροφορίες για το ορυχείο το οποίο βρίσκεται σε έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου εκατό χιλιομέτρων.

Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από την πτώση ενός αστεροειδή πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Το κρουστικό κύμα από την πρόσκρουση μετασχημάτισε αυτομάτως τον γραφίτη του υπεδάφους σε μικροσκοπικά διαμάντια, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της πτώσης του αστεροειδούς.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Ποχιλένκο, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Σομπόλεφ, αυτά τα “βιομηχανικά” διαμάντια, που έχουν διάμετρο 0,5-2 χιλιοστά, μοιάζουν με κόκκους σκόνης αλλά είναι γκρίζα, γαλάζια και κίτρινα. Τα διαμάντια του τύπου αυτού χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, στις γεωτρήσεις και στην κατασκευή αεροσκαφών. Όμως τα αποθέματα του Ποπιγκάι σε καράτια είναι 110 φορές περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα διαμαντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου. Επίπλέον, τα διαμάντια του Ποπιγκάι είναι δυο φορές πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα βιομηχανικά διαμάντια, εξήγησε ο Ποχιλένκο.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ