Ο Κυπριακός Τύπος 4 Οκτωβρίου 2012

 Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του σε ένα σχέδιο διάσωσης με τους προτεινόμενους όρους των δανειστών και έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χθεσινοβραδινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση θα καταθέσει στην Τρόικα, οι πληροφορίες πως ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων, η κόντρα μεταξύ κομμάτων για το ποιός ευθύνεται σε σχέση με την αποτυχία της προσπάθειας για κάθοδο στις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου και οι ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Υγείας, με στόχο να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα στον αέρα» αναφέρει πως θέτει όρους στην Τρόικα για να υπογράψει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και επιτίθεται εναντίον των «ταγών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών θέλει αν προχωρήσει από τώρα σε απολύσεις υπαλλήλων, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της αποζημίωσής τους. Εξάλλου αναφέρει πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικούς μια ημέρα πριν αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μάχη με τον χρόνο και τους εκπροσώπους της Τρόικας» αναφέρει πως μάχη με το χρόνο, υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και υπό τις βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η Κυβέρνηση, ετοιμάζοντας τις αντιπροτάσεις της στην Τρόικα, με την οποία θα δώσει άλλη μια σκληρή μάχη. Αλλού αναφέρει πως άλλα 1.855 εκ. χρειάζονται οι τράπεζες, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Εξάλλου αναφέρει πως διαφωνούν για το θέμα των οδοφραγμάτων οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μέτρα με θηλιά στον λαιμό» ότι με βασικό άξονα την επιμήκυνση του χρόνου αναδιάρθρωσης των δημόσιων οικονομικών μέχρι το 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χθες βράδυ, σε πολύωρη συνεδρία, με το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση θα καταθέσει στην Τρόικα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως την ενημέρωση της Βουλής για τις καταθέσεις που διατηρούν Κύπριοι σε ελβετικές τράπεζες ζήτησε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης από τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή. Αλλού κάνει λόγο για άγρια κόντρα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για το ναυάγιο της προσπάθειας συμπόρευσης στις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν υπογράφω αν επιβληθεί μνημόνιο» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε ότι η ακύρωση κοινωνικών κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη και τόνισε τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα υπό συζήτηση μέτρα με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Επίσκοπος Καρπασίας συζητά σήμερα τους όρους των συμβολαίων με την UNDP για το θέμα της αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα. Αλλού αναφέρεται σε μειώσεις έως και 60% στις τιμές των φαρμάκων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χριστόφιας: Δεν θα κουτσουρευτεί η ΑΤΑ» πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του σε ένα σχέδιο διάσωσης με τους προτεινόμενους όρους των δανειστών. Αλλού αναφέρει πως η απαγόρευση ναυλωμένων πτήσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως δυο καταζητούμενοι από τη Βρετανική Αστυνομία, για αριθμό αδικημάτων, συνελήφθηκαν χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία.