Επιμένει η Τρόϊκα σε περισσότερα μέτρα

ΡΗΡ:  Μεταφέρουμε αυτούσιο το οικονομικό ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής” για τα μέτρα που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με την Τρόϊκα καθώς είναι εμπεριστατωμένο και δίνει μία σαφή εικόνα της κατάστασης.

Το ρεπορτάζ:

 

Κλυδωνίζονται και άλλες «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με θύματα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους συνταξιούχους αγρότες και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς οι ξένοι ελεγκτές επιμένουν σε άμεσα και βέβαιης απόδοσης μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, είχε επιπλέον ιδιαίτερη συνάντηση διάρκειας μισής ώρας, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, περνάει σε δεύτερο πλάνο, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, πως το Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην ελληνική διάσωση, εάν το χρέος της χώρας δεν θεωρείται βιώσιμο ή εάν άλλοι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης, που προβλέπεται για το επόμενο δωδεκάμηνο. Με τη δήλωση αυτή το ΔΝΤ συνεχίζει την άσκηση πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΚΤ, για περαιτέρω παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, που θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμο, αλλά αντιδρούν τόσο η Ε.Ε. όσο και η ΕΚΤ, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι.

Προκύπτει επίσης ότι για το ΔΝΤ, ακόμα και αν υπάρξει η συμφωνία για τα μέτρα, αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

Πάντως, δεν είναι τυχαία ούτε συμπτωματική η ιδιαίτερη συνάντηση διάρκειας μισής ώρας που είχαν χθες (σ.σ.: λίγο μετά τις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι) ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με σύσσωμη την τρόικα.

Υποχωρούν οι γραμμές άμυνας

Ούτε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο των μέτρων, με τη διαφορά να παραμένει σε επίπεδα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Ούτε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο των μέτρων, με τη διαφορά να παραμένει σε επίπεδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά όσο πλησιάζει η ημερομηνία σύγκλισης του Eurogroup, οι πιέσεις που θα δεχτεί η ελληνική πλευρά θα είναι αφόρητες.

Οι ξένοι τεχνοκράτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 10,5 δισ. ευρώ, και ζητούν από την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τις «διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις» με μέτρα μείωσης των μισθών και συντάξεων, αλλά και με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επαφές με την τρόικα επαναλαμβάνονται σήμερα το πρωί και θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο και εάν οι πιέσεις συνεχιστούν, οι υποχωρήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση είναι οι ακόλουθες:

* Οι μειώσεις στις συντάξεις να ξεκινήσουν κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ (που προβλέπει το τελευταίο σενάριο των μέτρων), ώστε να εξευρεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

* Η κατάργηση των δώρων και στις αγροτικές συντάξεις και σε όλες τις χαμηλές συντάξεις (κάτω των 400 ευρώ). Το μέτρο θα στερήσει από τους 800.000 συνταξιούχους αγρότες ποσό ύψους 720 ευρώ το χρόνο και ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 570  εκατ. ευρώ το χρόνο.

* Η απόλυση ή η έξοδος σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων εντός του 2012, που επιμένει η τρόικα, τονίζοντας κάθε φορά ότι το μέτρο προβλέπεται από το β’ μνημόνιο του περασμένου Μαρτίου και το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο μέτρο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και συγκεκριμένα θεωρεί πως το μέτρο της εφεδρείας θα πρέπει να αφορά σε υπαλλήλους που προέρχονται από οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν και οι υπάλληλοι αυτοί να λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους. Ομως η τρόικα υπενθυμίζει ότι το β’ μνημόνιο προβλέπει την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων ενός του 2012, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού (χωρίς δηλαδή επιδόματα).

* Οι περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις αποζημιώσεων, μείωση κατώτατου μισθού κ.λπ., ζητήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

* Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Ωστόσο, οι ξένοι ελεγκτές διατυπώνουν ενστάσεις και για το φορολογικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ, που εφηύρε η κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να περικόψει δαπάνες- ζητώντας επιπλέον διευκρινίσεις και προβολές για την επίπτωση στην εξέλιξη των εσόδων, από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Νέες προϋποθέσεις βιωσιμότητας χρέους θέτει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην ελληνική διάσωση, αν το χρέος της χώρας δεν θεωρείται βιώσιμο ή εάν οι άλλοι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν ένα κενό χρηματοδότησης στο πακέτο βοήθειας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Για να προχωρήσουν στο δάνειο «χρειαζόμαστε δύο βασικά στοιχεία – χρειαζόμαστε τη βιωσιμότητα του χρέους και τις διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις. Στο ερώτημα πώς θα εκπληρωθούν οι συγκεκριμένοι όροι, ο κ. Ράις είπε πως «αυτές οι απαιτήσεις θα εκπληρωθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης και στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία και το περιεχόμενο των συνομιλιών, σκοπός των οποίων, όπως είπε, είναι να βρεθούν «εφικτές και βιώσιμες λύσεις».

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα για την εφαρμογή ενός «πλήρους και αξιόπιστου προγράμματος» δημοσιονομικής προσαρμογής. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμφώνησε ότι ο χρόνος έχει τη σημασία του σε σχέση με το γεγονός ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης της συνάντησης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Επίσης, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αποφεύγοντας και πάλι να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος των απεσταλμένων της τρόικας στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υποβαθμίσει και την αναγκαιότητα για γρήγορη διαδικασία.

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ αποδεχτεί «πολιτική λύση» σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες της τρόικας στην Αθήνα, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να προτρέξει, από τη στιγμή που οι συνομιλίες συνεχίζονται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει σταδιακή αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου σε ερωτήσεις για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» και τις εκτιμήσεις περί «κοινωνικής αναταραχής» σε χώρες της νότιας Ευρώπης, επεσήμανε την αναγκαιότητα δίκαιων μέτρων και καταπολέμησης του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Αμφισβητεί το στόχο για το έλλειμμα

Το ΔΝΤ για να θεωρήσει πως το χρέος είναι βιώσιμο, θα πρέπει το 2020, με τις προβολές που γίνονται, να διαμορφωθεί το 120% του ΑΕΠ ή σε χαμηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, η βαθύτερη ύφεση, η υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και στα επόμενα έτη αμφισβητούν το στόχο, γεγονός το οποίο προβληματίζει τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Οι λύσεις που προτείνει ανεπίσημα το ΔΝΤ είναι:

* Η επιμήκυνση των δανείων της ΕΚΤ (το απέρριψε χθες ο Μ. Ντράγκι).

* Το «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ και των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των κοινοβουλίων.

* Την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM, που θα αφαιρέσει από το χρέος περίπου 25 μονάδες του ΑΕΠ.

Στα «κρυφά»

Οι επαφές τρόικας με τον ΥΠΟΙΚ επιχειρείται να τηρηθούν μυστικές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με παρελκυστική τακτική από το υπουργείο Οικονομικών. Η χθεσινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 4:30 μ.μ., αλλά η τρόικα προσήλθε στο ΥΠΟΙΚ λίγο πριν από τις 3 μ.μ. και διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Η συνάντηση της Τετάρτης ήταν απρογραμμάτιστη. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι ξένοι ελεγκτές φοβούνται τις αποδοκιμασίες των πολιτών.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣpkak@naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr