Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Οκτωβρίου 2012

Το πακέτο Κυβερνητικών μέτρων-αντιπροτάσεων προς την τρόικα, η συζήτηση του πακέτου σήμερα στο Προεδρικό από την πολιτική ηγεσία, η σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, η κατάσταση που επικρατεί στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, οι πολεμικές συρράξεις στην Συρία και οι ενδεχόμενες κινήσεις Τουρκίας καθώς και η νίκη του Ρόμνι επί Ομπάμα στην πρώτη τηλεμαχία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Προχειρότητες και αοριστίες” γράφει ότι μειώσεις μισθών, συντάξεων και φόρους που θα προκαλέσουν αναστάτωση σε όλη την κοινωνία ετοίμασε η Κυβέρνηση Χριστόφια, πακέτο μέτρων που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που η ίδια η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ έθεταν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου τίναξε στον αέρα τη συνεργασία με την Βουλή και προχώρησε στην εγγραφή της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων στον Εφορο Εταιρειών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανικών, Μιτ Ρόμνι στην πρώτη τηλεμαχία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Γεμάτο φόρους και μειώσεις μισθών το πακέτο” γράφει ότι σε πέντε βασικούς άξονες περιστρέφεται η επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης στις αντιπροτάσεις της προς το 29σελιδο λεπτομερές προσχέδιο Μνημονίου της τρόικας. Οι αντιπροτάσεις επικεντρώνονται στην μη κατάργηση αλλά αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, διατήρηση του 13ου μισθού, επέκταση της προσαρμογής κατά ένα χρόνο, φορολόγηση του πλούτου και κλιμακωτές περικοπές μισθών. Αλλού γράφει για “κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων εν μέσω αμφισβήτησης”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι “απολογείται η Συρία, ετοιμάζεται για πόλεμο η Τουρκία”.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Τελικά, φόροι και περικοπές” γράφει ότι μέτρα αυστηρής λιτότητας μέσα από περικοπές μισθών και πρόσθετα βάρη στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κυβέρνησης δημιουργώντας αναταραχές σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Πίνακα 100.000 ευρώ αγόρασε το Πανεπιστήμιο”. Αλλού γράφει ότι επικίνδυνα όρια έχει αγγίξει η κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο με το προσωπικό να έχει “γονατίσει” από τον αυξανόμενο όγκο εργασίας.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Στόχος η συναίνεση” γράφει ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς για ανταλλαγή απόψεων επί των αντιπροτάσεων που ετοίμασε η Κυβέρνηση στις εισηγήσεις της τρόικας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά, ότι η τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη το κυπριακό φυσικό αέριο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης που αναφέρει ότι έγιναν έτσι “για δικαιότερο επιμερισμό του κοινωνικού κόστους”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Το κράτος προτείνει πληθώρα από νέους φόρους” γράφει ότι μια πληθώρα από έμμεσους και άμεσους φόρους είναι η ραχοκοκαλιά των Κυβερνητικών αντιπροτάσεων προς την τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει  ότι οδηγός φορητού πτητικού μηχανήματος προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΑΗΚ στην περιοχή Κιτίου. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία δηλώνει πως θα υποστηρίξει τα σύνορα της από την Συρία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Αντίσταση στην τρόικα” γράφει ότι Κυβέρνηση, Αριστερά και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για δίκαιη συνεισφορά όλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “κάνει τόπο στο ΕΛΑΜ ο Αρχιεπίσκοπος”. Αλλού γράφει πως “κορώνα γράμματα παίζει τη θέση του, ο Μάριος Καρογιάν”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “Νέοι φόροι και μειώσεις μισθών! Αυτούσιο το έγγραφο με τα 36 μέτρα της Κυβέρνησης” γράφει ότι “οι ψευτομαγκιές Χριστόφια-ΑΚΕΛ προκαλούν στάση πληρωμών τον Δεκέμβριο!”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δάνειο 11 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Κύπρος για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Αλλού γράφει για την κατάσταση που επικρατεί στην εντατική μονάδα  νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και κλινών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο “Ρεκόρ ανεργίας” γράφει ότι οι άνεργοι ανέρχονται πέραν των 38.000, ένα ποσοστό 27% υψηλότερο απ ΄ ότι καταγραφόταν πέρσι ενώ η ανεργία που υπάρχει στους νέους είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή εκδήλωση υπέρ της προστασίας των ζώων έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Άλλο θέμα αναφέρεται στην σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)