Κυπριακός Τύπος, 6 Οκτωβρίου 2012

Το αποτέλεσμα τις χθεσινής σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια με αντικείμενο τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, η αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ, το προσχέδιο έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας που ετοιμάστηκε από την Κομισιόν και τα νέα κρούσματα φυματίωσης είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. 

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Μισές δουλειές», γράφει ότι η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επαναληφθεί στις 15Οκτωβρίου ενώ αναφέρεται πως στη χθεσινή σύσκεψη Πρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, κυρίως για τις «ελλείψεις των αντιπροτάσεων του Προεδρικού στους ζόρικους τομείς της ανάπτυξης,των τραπεζών και των διαρθρωτικών μέτρων». Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές καταγγελίες του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου ότι τα μέτρα δεν καταρτίστηκαν στο Υπ. Οικονομικών, αλλά «μαγειρεύτηκαν αλλού». Επίσης αναφέρει ότι η Επιτροπή Ελέγχου συζητά την ερχόμενη βδομάδα «προκλητικό προνόμιο» των δημόσιων υπαλλήλων για τις διακοπές τους στο Τρόοδος.

«Φράση-Δυναμίτης στα θεμέλια της λύσης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «η Σημερινή», η οποία γράφει ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναφορά –που βρίσκεται στο προσχέδιο έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ- σε ‘εναλλακτικές επιλογές’ για λύση του Κυπριακού, οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά». Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «λειψά κατά 150 εκ. ευρώ θα είναι τα κρατικά ταμεία στο τέλος Νοεμβρίου, μη αντέχοντας μάλιστα την καταβολή μισθών». Επίσης γράφει ότι έχει προκληθεί αναστάτωση στην Αστυνομία για τη φυματίωση.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στην Τρόικα χωρίς σχέδιο Β’», γράφει ότι «από χθες ο πολιτικός κόσμος μπήκε σε μια κούρσα, όπου μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων και αποφάσεων που θα καλύπτει ευρύτερα θέματα της οικονομίας κι όχι μόνο τις τελευταίες προτάσεις της Κυβέρνησης», ενώ αναφέρει επίσης ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέχρι την Τετάρτη να παραδώσει στα κόμματα τρία έγγραφα που αποτελούν μέρος των προτάσεών της για τις τράπεζες, την ανάπτυξη και άλλους τομείς. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια πρώην ΥΠΟΙΚ και οικονομολόγων σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν θα υπογράψει μνημόνιο που θα καταργεί την ΑΤΑ και το13ο μισθό. Αλλού αναφέρεται σε καταδίκη της Αστυνομίας από το Ανώτατο για τη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Κλίμα συναίνεσης», γράφει ότι υπάρχει εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις22 Οκτωβρίου και να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα στο Γιουρογκρούπ  στις12 Νοεμβρίου, ενώ αναφέρει ότι η χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα» και ότι τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων θα έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. Αλλού αναφέρεται στο προσχέδιο έκθεσης προόδου της Τουρκίας που ετοιμάστηκε από την Κομισιόν και γράφει ότι η Τουρκία περιφρονεί τις συστάσεις της ΕΕ. Ακόμη γράφει ότι ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η ενεργός στήριξη της Ρωσίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Η Τρόικα ‘θα γελάσει’ μαζί μας»,  γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν δηκτικά σε σχέση με τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες, όπως αναφέρει, περιλαμβάνουν κυρίως άμεσους και έμμεσους φόρους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πριν από τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, τα κόμματα χαρακτήρισαν τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση «γελοία και ασαφή».Αλλού γράφει ότι το ναυάγιο του Μαζωτού θα δώσει νέες πληροφορίες στους αρχαιολόγους σχετικά με τη ναυπήγηση πλοίων και το εμπόριο κατά την Κλασσική Περίοδο. Επίσης γράφει ότι επτά αστυνομικοί έχουν προσβληθεί από φυματίωση.