Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Οκτωβρίου 2012

Η επόμενη ημέρα και οι έρευνες που άρχισαν μετά την πτώση γερανού, στη Λάρνακα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας 65χρονης Βρετανίδας, οι πληροφορίες σε σχέση με το περιεχόμενο των αντιπροτάσεων προς την Τρόικα, τα νέα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για ώθηση της ανάπτυξης και τόνωση της απασχόλησης, τα εγκαίνια της Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου που θα τελέσει την ερχόμενη εβδομάδα ο νομπελίστας καθηγητής James Watson, ένας από αυτούς που ανακάλυψαν τη δομή του DNA και ο εντοπισμός στα κατεχόμενα ενός άντρα που καταζητείτο από τις βρετανικές Αρχές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
«Η Σημερινή», στο κύριο της τίτλο με θέμα «Πέταξε…σαν φύλλο ο διακοσίων τόνων γερανός», αναφέρει πως στους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή αποδίδει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας την πτώση του βάρους 200 τόνων γερανού στις Φοινικούδες της Λάρνακας. Αλλού γράφει πως με υποσχέσεις για αλλαγές ή τροποποιήσεις νομοθεσιών και αρκετά «θα» και «αναμένεται ότι» είναι γεμάτο το κείμενο των αντιπροτάσεων που η Κυβέρνηση θα επιδώσει προς την Τρόικα. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως αυξάνεται η παράνομη υλοτομία.
Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Η κρίση παίρνει ζωές!», αναφέρει πως οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν επιχειρηματία από τη Λεμεσό στο θάνατο. Αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και δεχόταν πιέσεις από την τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν για να καταβάλει τη δόση του δανείου του. Αλλού γράφει πως βαρύτατες ευθύνες προκύπτουν από την πτώση γερανού στη Λάρνακα που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό Βρετανίδας και τον τραυματισμό τριών άλλων προσώπων. Αναφέρεται επίσης σε «ανταρσία στις φυλακές για το ωράριο», μετά την αποστολή εγκυκλίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά την ακριβή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.
«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Ριζικές τομές αναβάλλονται», αναφέρει πως αποφεύγει τη ρήξη με το βαθύ κράτος η Κυβέρνηση και στα δύσκολα παραπέμπει σε μελέτες που θα γίνουν, ενώ υιοθετεί πλήρως τις εισηγήσεις της Τρόικας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αλλού αναφέρεται σε τρύπιες διαδικασίες σε ό,τι αφορά στο θέμα του στρατηγικού συνεργάτη για το κρατικό τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό. Σε άλλο θέμα γράφει πως με βάση απόφαση του Πανεπιστήμιου Κύπρου θα παρακρατούνται οι τίτλοι σπουδών για όσους διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου αποφοιτούν αλλά αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.
Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Έξοδος από την ύφεση”, αναφέρει πως την ώθηση της ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης αντιπροτείνει η Κυβέρνηση, με νέο πακέτο μέτρων ύψους 300 εκ. ευρώ. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Προέδρου – συντεχνιών, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα καθώς και σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τα επιτελεία των κομμάτων επί τεχνικών ζητημάτων των προτάσεων. Αναφέρει πως η Κυβέρνηση αντιπροτείνει την επέκταση της περιόδου που απαιτείται για εκποίηση ακινήτων στα πέντε χρόνια, αντί δεκαοκτώ μήνες που απαιτεί η Τρόικα.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Πλήρης έρευνα για την πτώση του γερανού», αναφέρεται στην έναρξη ερευνών γύρω από την πτώση του 44 μέτρων ύψους γερανού στην περιοχή των Φοινικούδων την Τετάρτη το βράδυ, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας 65χρονης και τον τραυματισμό τριών άλλων προσώπων καθώς και την πρόκληση ζημιών σε πέντε αυτοκίνητα. Αλλού γράφει πως ένας 39χρονος άντρας, ο οποίος καταζητείτο για οικονομική απάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκε στην Κερύνεια από το Sky News. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι δικηγόροι προειδοποίησαν πως κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα θα βλάψουν το στάτους της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και μόνος θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε περίπτωση που δεν υπάρξουν συγκλίσεις με τα κόμματα θα προχωρήσει μόνος του στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Αλλού σημειώνει πως η Επίτροπος της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη αναφέρει πως το θέμα της μεταρρύθμισης της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αλιείας αφορά όλους, αλιείς, παράκτιους πληθυσμούς, εμπόρους, καταναλωτές, φορολογούμενους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται το πρώτο εκ μητρογονίας οικόπεδο αυτοστέγασης δόθηκε σε ζευγάρι από την Υπουργό Εσωτερικών.
H εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πρόκληση οι τιμές στον Αναστασιάδη», αναφέρει πως ο Νίκος Αναστασιάδης τιμήθηκε από το Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο γιατί είναι γιος του πρώην αστυνομικού Χρύσανθου Αναστασιάδη, «ο οποίος είχε διοριστεί από την πραξικοπηματική κυβέρνηση Σαμψών και ανέλαβε καθήκοντα αστυνομικού διευθυντή Λεμεσού». Αλλού αναφέρεται σε χοντρό παιγνίδι με το βλέμμα στο φυσικό αέριο, σημειώνοντας πως ξένη και ντόπια πλουτοκρατία θέλουν την αμαχητί παράδοση των εργαζόμενων στην εκμετάλλευση. Γράφει επίσης πως ανθίζει η εμπορία προσώπων στα κατεχόμενα και γυναίκες από ξένες χώρες ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», με κύριο τίτλο «Παραδοθήκαμε ήδη στην Τρόικα!», αναφέρει πως για το θεαθήναι πραγματοποιείται τη Δευτέρα η σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, καθώς όπως αποκαλύφθηκε από τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται ήδη στην Τρόικα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τρία νέα έγγραφα έστειλε στα πολιτικά κόμματα η Κυβέρνηση, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τις αντιπροτάσεις προς την Τρόικα. Επίσης αναφέρει πως ένα ευρώ ανά συνταγή θα καταβάλλουν οι ασθενείς στα ιδιωτικά φαρμακεία από τις 14 Ιανουαρίου 2013.
Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Οργίλες δηλώσεις», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως το συριακό επιβατικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Αγκυρα μετέφερε πολεμοφόδια ρωσικής κατασκευής με προορισμό τη Δαμασκό. Αλλού σημειώνει πως ο νομπελίστας καθηγητής James Watson, ένας από αυτούς που ανακάλυψαν τη δομή του DNA, θα εγκαινιάσει τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για το ποιες εταιρείες/κοινοπραξίες θα περιληφθούν στην τελική λίστα, μεταξύ αυτών που υπέβαλαν προσφορές, για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.