Χωρίς μισθό οι δύο υπάλληλοι του ΣΑΕ στα Γραφεία Θεσσαλονίκης

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απλήρωτες παραμένουν, από την ημέρα της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (2 Αυγούστου 2012) οι δύο διοικητικές υπάλληλοι των Γραφείων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) οι οποίες –μετά από επιμονή του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημ.  Δόλλη και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού- απολύθηκαν την 31η Ιουλίου 2012.

Οι υπάλληλοι, για να μην χάσουν την εργασία τους, δέχθηκαν και  υπέγραψαν στις 2 Αυγούστου 2012 νέα συλλογική σύμβαση αορίστου χρόνου με μειωμένο μισθό.

Σε εκκρεμότητα  παραμένουν ακόμη και οι δεδουλευμένοι μισθοί τους των πέντε προηγούμενων της απόλυσης μηνών, από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και την 31 Ιουλίου 2012 που έλαβαν την αποζημίωσή τους.

Την αποζημίωση στις υπαλλήλους κατέβαλε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αν και, όπως είπε στην ΡΗΡ ο Γενικός Διευθυντής κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, «δεν είχαμε σχετική υποχρέωση».

Έκτοτε οι εργαζόμενες –και το Γραφείο- έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν κοπεί, λόγω οφειλών, όλες οι επικοινωνίες (τηλέφωνο, Διαδίκτυο κλπ.) και μία μόνο τηλεφωνική γραμμή (φαξ) βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.

Φυσικά, απλήρωτο παραμένει και το ΙΚΑ των υπαλλήλων οι οποίες εξακολουθούν να πηγαίνουν καθημερινά στα γραφεία του ΣΑΕ, υποβαλλόμενες και στα έξοδα των μεταφορικών κλπ.

Η ΡΗΡ, σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσει το ρεπορτάζ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη στην Αλεξάνδρεια.  Ο κ. Ταμβάκης υποστήριξε ότι «είναι δρομολογημένη η πληρωμη» των δύο υπαλλήλων,  ενώ στο ερώτημα «από ποιόν;» απάντησε: «Από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού».

«Είχαμε, είπε στην ΡΗΡ, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα  παρουσία μελών του Προεδρείου και του Γεν. Διευθυντή της ΓΓΑΕ κ. Παναγιωτόπουλου, σχετική συζήτηση κατά τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου 2012, στο Υπουργείο,  και είπα ότι τα γραφεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και οι μισθοί να πληρωθούν από την ΓΓΑΕ τουλάχιστον μέχρι να καταλήξουμε με την αναδιοργάνωση του ΣΑΕ».

Κατά τον κ. Ταμβάκη, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε τους μισθούς των υπαλλήλων να καταβάλει είτε η ΓΓΑΕ είτε  το Υπουργείο Εξωτερικών.  Ο κ. Ταμβάκης φαίνεται ότι πέτυχε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι δύο υπάλληλοι των γραφείων του ΣΑΕ, αρνήθηκε, όμως, και να αναλάβει το ΣΑΕ την καταβολή των μισθών τους…

Ωστόσο, αν και οι δύο υπάλληλοι  παρέμειναν στην εργασία τους, μέχρι και σήμερα 12 Οκτωβρίου,  μισθοί δεν έχουν καταβληθεί. Και όχι μόνον αυτό. Σε επικοινωνία που είχε η ΡΗΡ με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε ότι πρόκειται να πληρώσει η ΓΓΑΕ τους μισθούς των δύο υπαλλήλων. «Εμείς τους είπαμε ότι πρέπει να κλείσουν τα γραφεία. Αυτή τη στιγμή έχει συσταθεί Επιτροπή η οποία θα επεξεργασθεί τις αλλαγές στο νόμο 3480/06 του ΣΑΕ. Επομένως δεν χρειάζονται γραφεία».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «οι υπάλληλοι έχουν αποζημιωθεί από τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα με χρήματα της ΓΓΑΕ που δεν είχε καμία υποχρέωση να το κάνει. Τι μου λέτε τώρα για μισθούς κλπ.; Τίποτε δεν έχουμε να δώσουμε. Εμείς τους είπαμε να τις διώξουν. Γιατί τις κρατάνε;»

Η Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για την αλλαγή του Νόμου του ΣΑΕ (https://www.panhellenicpost.com/archives/21597) θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου ενώ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά τη συγκρότησή της, το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε:

15 Σεπτεμβρίου ορίζεται η ημερομηνία έναρξης εργασιών της Επιτροπής.

15  Νοεμβρίου πραγματοποιείται η παράδοση του Σχεδίου Νόμου.

Μέχρι 15 Φεβρουαρίου οι συνεννοήσεις με τα κόμματα.

Ψήφιση του Σχεδίου Νόμου.

Τέλος Ιουνίου Τακτική Συνέλευση και εκλογές.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας διακρίνονται, μεταξύ άλλων και οι: Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας (πρώτος από δεξιά). Δίπλα του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και ο κ.  Πέτρος Παναγιωτόπουλος Γενικός Διευθυντής ΓΓΑΕ (άκρο αριστερά).