Ο Κυπριακός Τύπος 13 Οκτωβρίου 2012

Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 13-10-12

 Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα καθώς και οι υπερχρεώσεις που κατέδειξε έρευνα για τα πετρελαιοειδή και στοιχεία που καταδεικνύουν ότι 16% του πληθυσμού στην Κύπρο ζει με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας, είναι οι κύριες ειδήσεις του σημερινού Τύπου.
Προβάλλονται επίσης η παραίτηση του Σταύρου Μαλά από το Υπουργείο Υγείας, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων από το νέο χρόνο καθώς, ο απόηχος της πτώσης του γερανού στις Φοινικούδες της Λάρνακας καθώς και η ανακάλυψη απάτης από αλλοδαπό ο οποίος έπαιρνε τέσσερα επιδόματα.

Η «Αλήθεια του Σαββάτου» με τίτλο «Τα χρόνια της φτώχιας» γράφει ότι το 16% του πληθυσμού στην Κύπρο ζει με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας, δεν μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι τους ζεστό, δεν μπορούν να πληρώσουν τα σχολεία των παιδιών τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ζεστό φαγητό κάθε μέρα. Αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ όπου έγινε πανηγυρική επικύρωση της συμφωνίας με το ΔΗΚΟ. Προβάλλει επίσης ότι πρωτοφανής απάτη σε βάρος του Δημοσίου ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα. Αλλοδαπός φέρεται να ‘ξεζουμούσε’ κυριολεκτικά τα δημόσια ταμεία, εξασφαλίζοντας τέσσερα επιδόματα.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δεν υπογράφει για κατάργηση ΑΤΑ και 13ου» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εμφανίστηκε κατηγορηματικός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τις συντεχνίες, και κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο, το οποίο να καταργεί την ΑΤΑ, τον 13ο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις. Προβάλλει επίσης ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα αξιόγραφα και η Κεντρική Τράπεζα θα προωθήσει το πόρισμά της στο Υπουργείο Οικονομικών και την Εισαγγελία. Σύμφωνα με το μέλος του Συνδέσμου των Κατόχων Αξιογράφων, Λεόντιο Χατζηβασίλη, το πόρισμα διέρρευσε και είναι καταπέλτης για τις τράπεζες. Σε άλλη στήλη γράφει ότι το Μένοικο υποφέρει από δυσοσμία.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Στέγνωσαν τα ταμεία» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε στους συνδικαλιστές ηγέτες ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και θα πρέπει να ανοίξει τις στρόφιγγες δανειοδότησής της. ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 65ο έτος αλλά μετά το 2016. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου στερεών αποβλήτων ξεφόρτωσε μπάζα στην πλατεία της κοινότητας Πέρας Ορεινής, καταγγέλλοντας τις ασύμφορες χρεώσεις από τους αδειοδοτημένους χώρους απόρριψης μπάζων. Ο «Φ» γράφει αλλού ότι επαναξιολογούνται οι αξιολογήσεις στην Επιτροπή Αξιολόγησης για το Τερματικό Υγρών Καυσίμων στη Λάρνακα που θα είναι κρατικής ιδιοκτησίας με στρατηγικό συνεργάτη ως τον διαχειριστή.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Σκληρή μάχη» και γράφει ότι σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, ώστε η Κυβέρνηση να εξέλθει ενισχυμένη στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας άνοιξε την αυλαία χθες των εντατικών διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αλλού αναφέρει ότι ο Σταύρος Μαλάς υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το Υπουργείο Υγείας, εξαγγέλλοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η «Χ» γράφει επίσης ότι «μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που αγγίζουν το 50% σε αρκετές περιπτώσεις, πέτυχε η Κυβέρνηση Χριστόφια».

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με τίτλο «Απάτη στις αντλίες: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε» και αναφέρει ότι έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου κατέδειξε ότι εταιρείες πετρελαιοειδών επωφελήθηκαν από 2,2 έως και 5,2 σεντ το λίτρο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατά την πώληση καυσίμων, καθότι δεν μετέβαλλαν αμέσως τις τιμές. Ο Υπουργός Εμπορίου επιβεβαιώνει αυτό που ήξεραν οι καταναλωτές αλλά λέει ότι τα χέρια του είναι δεμένα. Προβάλλει επίσης την απόφαση να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εφημερίδα γράφει αλλού ότι το συνεργατικό κίνημα εξέφρασε την αντίθεσή του σε αλλαγές του εποπτικού του πλαισίου.
Πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε