Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας

Τη βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα με τη συμβολή και των Ελλήνων του εξωτερικού, αποκόμισαν όσοι παρευρέθηκαν στον ετήσιο χορό του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (HACCI).

Πάνω από 400 άτομα, κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στην εντυπωσιακή αίθουσα Mural Hall της Μελβούρνης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε και η απονομή των Αριστείων του HACCI σε ομογενείς που, κατά την κρίση των επιτροπών, διακρίθηκαν ξέχωρα στο χώρο των επιστημών, των τεχνών, του επιχειρηματικού τομέα αλλά και του εθελοντισμού.

Το κορυφαίο βραβείο για τα επιτεύγματα μιας ζωής (στη μνήμη του Σπύρου Σταμούλη) απονεμήθηκε στον νευροχειρούργο, Γεώργιο Παξινό, που θεωρείται ο «Μαγγελάνος» στον παγκόσμιο χώρο της νευροεπιστήμης.

Το διακεκριμένο ομογενή επιστήμονα παρουσίασε στο κοινό ο παγκοσμίου φήμης διαφημιστής, Πίτερ Οικονομίδης.

Ο Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη, όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως, μετέβη στο εξωτερικό και σπούδασε στα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου μέχρι και της οριστικής εγκατάστασής του ως καθηγητή στην έδρα Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Sydney (Scientia Professor, The University of New South Wales – Διακεκριμένος Καθηγητής), του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος της διοίκησης (Academic Board and Council of UNSW), και όπου, σήμερα, επιβλέπει 8 ερευνητές με PhD στο εργαστήριό του.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων νευροεπιστημόνων του κόσμου. Είναι κορυφαίος στον τομέα της Νευροανατομίας και των συναφών κλάδων. Οπωσδήποτε, είναι ο κορυφαίος Έλληνας -εσωτερικού και εξωτερικού- επιστήμονας στον ευρύ αυτόν τομέα και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για την συνεισφορά του στη νευροεπιστήμη.

Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών τής Αυστραλίας (FASSA), της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA). Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College (Αθήνα) και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.

Η ευρύτητα όσο και η ποιότητα του έργου του κ. Παξινού έχει την αντίστοιχη ευρύτητα διεθνούς αναγνώρισης. Κάθε αναφορά στον εγκέφαλο, είτε ζώου είτε ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με το όνομά του.

Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Παρκινσονισμό και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών, χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.

Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά σε πολλές ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Ελληνικά) είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού.

Στον τομέα των νευροεπιστημών, είναι ο συγγραφέας της πιο συχνά αναφερόμενης δημοσίευσης: Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες (The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, Paxinos and Watson, 1986).

Το βραβείο του κορυφαίου επιχειρηματία της χρονιάς (από την Τράπεζα Κύπρου) απονεμήθηκε στον Πίτερ Μερκούλια ο οποίος γεννήθηκε στη Λακωνία και μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Αυστραλία.

Σπούδασε στη Μελβούρνη και το 1986 μαζί με τον αδελφό του ίδρυσε την οικοδομική εταιρία Merkon που σήμερα απασχολεί δεκάδες άτομα και έχει κερδίσει πολλά βραβεία στον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης, έχει ιδρύσει και την εταιρία Vancorp με έδρα το Βανουάτου που, επίσης, απασχολεί δεκάδες άτομα.

Το βραβείο εξαιρετικής επαγγελματικής απόδοσης απονεμήθηκε στην υπεύθυνη του φωτογραφικού τμήματος του εκδοτικού συγκροτήματος Fairfax, Βίκυ Λάσκαρη.
*Το βραβείο Κοινοτικής Προσφοράς απονεμήθηκε από τον βουλευτή Γκρέιαμ Γουάτ στον πρόεδρο της «Φροντίδας», Σάκη Ζαφειρόπουλο.
Η «Φροντίδα» είναι ο ομογενειακός φορέας που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους ομογενείς με τα γηροκομεία και τα γηριατρεία που διαθέτει.
Ο Σάκης Ζαφειρόπουλος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε πρωτοπόρος εθελοντής και υπηρέτησε και υπηρετεί δεκάδες ομογενειακούς και αυστραλιανούς πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς φορείς.

*Τέλος το βραβείο για τα επιτεύγματα νέου (βραβείο Χ. Σαρησταύρου) απονεμήθηκε στον πιανίστα Στέφανο Κασσομένο, που έχει εμφανιστεί σε δεκάδες κονσέρτα στην Αυστραλία και παγκοσμίως και έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και βραβεία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του HACCI, Νίκος Μυλωνάς, είπε ότι ο οργανισμός γνώρισε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή χρονιά και ευχαρίστησε το συμβούλιό του και όσους τον στηρίζουν καθώς και την Τράπεζα Κύπρου και τον διευθυντή της Γιώργο Τακτικό για την στήριξή που παρέχει.

Η Φωτεινή Κυπραίου εκ μέρους του HACCI ανέλυσε το πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης του φορέα.

Στην επιτυχία του  ψυχαγωγικού μέρους της εκδήλωσης συνέβαλαν «Τα Λεβεντόπαιδα», ο παρουσιαστής Τζέιμς Ρίζος, η Wayne Simmons, η Jenny Theoologidis, η Γιάννα Σταύρου, The 3 Waiters κ.ά.

Πηγή: NeosKosmos.com

Ο Πίτερ Οικονομίδης απονέμει το βραβείο στον καθηγητή Γεώργιο Παξινό. Φωτογραφίες: Κ. Ντεβές