Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 18-10-12

Το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης της Κυβέρνησης και των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων για το πακέτο των αντιπροτάσεων προς την Τρόικα, οι πληροφορίες για κάθοδο της Τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, τα στοιχεία που δόθηκαν για τα εκ. που επενδύθηκαν σε αξιόγραφα των δύο τραπεζών -Κύπρου και Λαϊκής- από τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών οργανισμών, και οι πληροφορίες που διέρρευσαν για το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα αξιόγραφα, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.
Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Ποιοί τζόγαραν στα αξιόγραφα», γράφει το κύριο της θέμα ότι σε αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας επενδύθηκαν από 204 Ταμεία Προνοίας, μεταξύ των οποίων της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, της ΔΕΟΚ, των καθαριστριών της Μαρφίν, των Κυπριακών Αερογραμμών, του ΡΙΚ, της ΚΕΟ, κτλ. Αλλού, γράφει ότι η Λευκωσία ειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, η οποία αναμένεται στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα. Σε άλλο της θέμα, γράφει το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ, και αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Ομπάμα πήρε τη ρεβάνς.
Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πόρισμα-Φωτιά κατά τραπεζών για τα αξιόγραφα», γράφει ότι το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή, ενώ «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα στελέχη των δύο τραπεζών ως ηθικούς αυτουργούς. Αλλού, κάτω από τον τίτλο «Από τη ‘δίκαιη κοινωνία’ στην κοινωνία των απελπισμένων», γράφει για συγκλονιστικές σκηνές που εκτυλίσσονται κάθε Τετάρτη στα γραφεία της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λευκωσίας, όπου διανέμεται γάλα και άλλα είδη σε απελπισμένες οικογένειες. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΕΥΡΩΚΟ αποφάσισε να εισηγηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο την επιλογή της κατά βούληση ψήφου στις προεδρικές.
Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στον Πρόεδρο η απόφαση», γράφει ότι η χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων για συμφωνία σε πακέτο αντιπροτάσεων στην Τρόικα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες αλλά και ουσιαστικές συγκλίσεις. Η Κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, επωμίζεται πλέον το βάρος να ετοιμάσει τις τελικές μας θέσεις μόνη της και να τις στείλει στην Τρόικα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι το δρόμο παγώματος της ΑΤΑ μέχρι το 2016 ανοίγουν οι νέες προτάσεις της Κυβέρνησης. Αλλού, γράφει ότι 124 πρόσωπα ή το 14% αυτών που συνέλαβε η Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών, ήταν μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες.
Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα βρήκαν στα κεφαλαιώδη», γράφει ότι με συναίνεση στα κεφαλαιώδη ζητήματα έληξε ο πρώτος γύρος συζητήσεων της Κυβέρνησης με τα επιτελεία των κομμάτων για συνομολόγηση της ολοκληρωμένης πρότασης, με την οποία η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την Τρόικα την ερχόμενη βδομάδα. Η πιο πιθανή ημερομηνία καθόδου της Τρόικας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου. Αλλού, γράφει για ιταλική στήριξη στο κυριαρχικό δικαίωμα επί της κυπριακής ΑΟΖ, όπως εκφράστηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις στη Ρώμη του Προέδρου Χριστόφια με Μάριο Μόντι και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σε άλλο θέμα, γράφει για τη θέση που εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς ότι θα πρέπει να απομονωθεί το τραπεζικό από το χρηματοπιστωτικό χρέος για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εύσημα για την Κύπρο για τα οικολογικά στρατόπεδα», γράφει ότι η Κύπρος πήρε τους επαίνους για τα φιλικά προς το περιβάλλον στρατόπεδα της, από ένα ευρύ φάσμα Ευρωπαϊκών ενημερωτικών δελτίων για την διπλωματία και την άμυνα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για το περιστατικό με την 7χρονη που κινδυνεύει να χάσει την όρασή της μετά από λάθος οδοντίατρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, και τη δήλωση του πατέρα της ότι στο νοσοκομείο συμπεριφέρθηκαν στο παιδί ως ένα άψυχο αντικείμενο. Αλλού, γράφει για τα ευρήματα έρευνας ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.
Source: cna.org.cy