Νέα Υόρκη: Συνελήφθη άνδρας που πυροδότησε βόμβα έξω από την FED

Ένας 21χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές συνελήφθη την στιγμή που προσπαθούσε να πυροδοτήσει βόμβα στο κτίριο της Fed στη…
Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Η εν λόγω βόμβα πάντως ήταν ψεύτικη λόγω παρέμβασης του FBI, καθώς ο 21χρονος, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, είχε επιδιώξει να έρθει σε επαφή με την Αλ Κάιντα αλλά εντοπίστηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία, που ήρθε σε επαφή μαζί του δήθεν ως «συνεργάτης» και έκτοτε τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Ο Καζί Μοχάμαντ Ναφίς συνελήφθη σε γκαράζ κοντά στο κτίριο της Fed Νέας Υόρκης έχοντας προσπαθήσει αρκετές φορές να πυροδοτήσει εξ αποστάσεως μηχανισμό, που νόμιζε ότι ήταν βόμβα, μέσα σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο μπροστά από το κτίριο.

Τη «βόμβα» την είχε συναρμολογήσει ο ίδιος νωρίτερα με περίπου 450 κιλά αδρανούς υλικού, το οποίο το FBI του είχε παραδώσει δήθεν ως εκρηκτικά.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Ναφίς ταξίδεψε τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη με φοιτητική βίζα για σπουδές ηλεκτρονικής ασφάλειας. Τον Ιούλιο, προσπαθώντας να συνεργαστεί με ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα, ήρθε σε επαφή με μέλος του FBI που του παρουσιάστηκε ως «συμπαθών» και ο 21χρονος φέρεται να του αποκάλυψε ότι ήθελε να δημιουργήσει τρομοκρατικό πυρήνα.

Ο Ναφίς, υποστηρίζουν οι αρχές, εξέτασε ως διάφορους πιθανούς στόχους «οικονομικού συμβολισμού» για την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κατά τις επαφές του με τα μέλη του FBI, ο 21χρονος ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επίθεσης και επιδίωξε να επιβεβαιώσει ότι η Αλ Κάιντα του έδινε τη στήριξή της.

«Αυτό που θέλω να κάνω, είναι με την Αλ Κάιντα;» φέρεται να ρώτησε πράκτορα του FBI σε μία από τις συναντήσεις του σε ξενοδοχείο στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Πριν από την υποτιθέμενη επίθεση στο κτίριο της Fed, ο Ναφίς ζήτησε μάλιστα από πράκτορα του FBI να τον μαγνητοσκοπήσει σε βίντεο που θα έβγαινε αργότερα ως ανάληψη ευθύνης, στο οποίο εμφανίζεται να λέει: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη ή το μαρτύριο».

Ο Ναφίς οδηγήθηκε την Τετάρτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν με την κατηγορία απόπειρας χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και απόπειρας παροχής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα. Διατάχθηκε η κράτησή του χωρίς εγγύηση, και ο ίδιος ο 21χρονος δεν δήλωσε ούτε αθώος ούτε ένοχος.