Συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Στις  9.30΄το πρωϊ (ώρα Ελλάδος) συνεδρίασε στην αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»  της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

α) Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, για θέματα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
β) Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής.
Ωστόσο, εκτός από τον υπουργό κ. Τσιάρα, και τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, προσήλθαν ο συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος και η Γραμματέας Δρ. Όλγα Σαραμντοπούλου οι οποίοι επίσης μίλησαν στην Επιτροπή ενημερώνοντας για θέματα που απασχολούν την Ομογένεια. Στην επιτροπή παρουσιάστηκε και ο πρώην συντονιστής Αφρικής κ. Μαγδαληνός ο οποίος μίλησε για την οικονομική κατάσταση της Περιφερειάς του.
Ακόμη μίλησαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουϊκ.
Αναλυτικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού κ.Κων. Τσιάρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία ενός νέου οργάνου που θα αποτελεί την ομπρέλα των ομογενειακών οργανώσεων.
Αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής, περιέγραψε όσα βίωσε στο πρόσφατο ταξίδι του και στην  γνωριμία του με την ομογένεια και επεσ’ημανε ότι είναι αποφασισμένος να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανετέθη στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.
Απο την μεριά της η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαφάνεια ώστε, όπως είπε, αν υπάρχουν μελανά στοιχεία να αποδοθούν ευθύνες αν όχι να φύγει  το βάρος από πάνω  από τους ώμους των.
Σχετικά με το έργο της Επιτροπής αναγνώρισε ότι έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις,και τόνισε ότι με επιδιορθώσεις ίσως οδηγηθούμε σε καινούργιο ΣΑΕ, ίσως σε Βουλή Αποδήμων.
Αυτό που ζητάμε, είπε, είναι να αγκαλιάσουμε τη δεύτερη και την τριτη γενιά. Γι αυτό πρέπει να γίνει ένα δυναμικό αξιόπιστο όργανο που θα προωθεί τα αιτήματά της ομογένιας και θα είναι ισότιμος συνομιλητής της Πολιτείας. Θα προβάλει την ‘Ελλάδα και θα εργασθεί για να ανατρέψει το σημερινό κλίμα. Οφείλουμε, είπε η Γραμματέας, να δώσουμε τον αγώνα μας για τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό. Οφείλουμε να εργαστούμε ενωμένοι, αυτή τη δύσκολη ώρα.
Πρόσθεσε ότι η ομογένεια διαχρονικά έχει προσφέρει,  ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδος αλλά, επεσήμανε, θα πρέπει και η ελληνική πολιτεία να στηρίξει την ομογένεια ιδιαίτερα σε θέματα παιδείας, φορολογίας κλπ.

Ο κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος, αφού συνεχάρη τον Υφυπουργό κ. Τσιάρα, είπε ότι η  Επιτροπή  θα ανταπεξέλθη στο έργο της ενώ τόνισε ότι όλα τα χρόνια το ΣΑΕ είχε και θετικό έργο. Για το νέο ΣΑΕ είπε ότι θα είναι οικονομικά ανεξάρτητο.

Τέλος, ο κ. Μαγδαλινός αναφέρθηκε σε οικονομικά προβλήματα διαχείρισης που, όπως είπε, αντιμετωπίζει η Περιφέρειά τους και ζήτησε να χυθεί φως από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.