Επέστεψαν στην Ελλάδα οι πέντε Έλληνες του πλοίου Estelle- Τι λέει το ΥΠΕΞ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

http://newpost.gr/post/162456/epestepsan-stin-ellada-oi-pente-ellines-toy-ploioy-Estelle/

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής, με πτήση της Ολυμπιακής από το Τελ Αβίβ, οι πέντε Έλληνες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle.

Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.
Στην Αθήνα τους ανέμενε η πρέσβης Ελένη Σουρανή, διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου “Estelle”, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων.  Στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους  Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι  είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι πέντε Έλληνες πολίτες επέστρεψαν με την ΟΑ302 πτήση της Olympic Air από το Τελ Αβίβ. Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην Αθήνα τους ανέμενε η Διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Οι επιβαίνοντες στο σκάφος έχουν παραδοθεί στις ισραηλινές αρχές και το Estelle,έφθασε συνοδευόμενο από ισραηλινά πολεμικά στο λιμάνι του Ashdod.
Το ΥΠΕΞ έχει ζητήσει από το Ισραήλ τον άμεσε επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την αναχαίτιση του φινλανδικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εμποδίζοντάς το να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την αποστολή του πλοίου “πρόκληση”. “Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κατευθύνονταν στη Συρία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επιχείρηση στο Estelle ελήφθη επειδή “όλες οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών, με στόχο να μεταπειστεί το πλήρωμα” και να μην κατευθυνθεί στη Γάζα “αποδείχτηκαν μάταιες”.
Διαβάστε όλο το χρονικό της επιχείρησης των Iσραηλινών στο Estelle

ΝΩΡΙΤΕΡΑ,Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Ασντότ, κατέπλευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το ιστιοφόρο Estelle, την πορεία του οποίου προς τη Γάζα ανέκοψε λίγες ώρες νωρίτερα το ισραηλινό ναυτικό. Η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα, περίπου 30 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη χρήση βίας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Το πλοίο με τους 30 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτές, από τους οποίους δύο Έλληνες- εξαναγκάστηκε να κινηθεί προς το λιμάνι της Ασντόντ από όπου και αναμένεται ότι θα απελαθούν. Και οι πέντε Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ. Για προκλητική ενέργεια κατά του Ισραήλ μιλά ο Νετανιάχου, σφοδρές επικρίσεις από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με Έλληνες επιβάτες πλοίου “Estelle”

Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους “Estelle”, σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.
Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από  το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.
Οι πρώτες φωτογραφίες από την επέμβαση των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων στο Estelle, δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με την σύλληψη των μελών του πληρώματος αλλά και των ακτιβιστών και βέβαια των Ελλήνων βουλευτών.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών ΕΔ δήλωσε ότι έδρααν με “βάση το διεθνές δίκαιο” και υποστήριξε ότι δεν ασκήθηκε βία.

Το σκάφος ρυμουλκείται σε λιμάνι του Ισραήλ και οι συλληφθέντες θα παραδοθούν στις αρχές.

Έξι σκάφη του ισραηλινού ΠΝ προσέγγισαν το Estelle και όταν ο καπετάνιος του σκάφους δεν δέχτηκε να αλλάξει πορεία, κομάντος ανέβηκαν στο Estelle και πήραν τον έλεγχο του σκάφους

Υπενθυμίζεται ότι το φινλανδικό πλοίο Estelle, στο οποίο επιβαίνουν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς τη χρήση βίας από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ.
“Το πλοίο αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια”, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την φωτογραφία έδωσε στη δημοσιοτητα ο ισραηλινος στρατος. Την φωτογραφία έδωσε στη δημοσιοτητα ο ισραηλινος στρατος.

“Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν”, πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το ναυτικό του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο του σκάφους, για να αποτρέψει την παραβίαση του αποκλεισμού της Γάζας και επειδή οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν να εκφορτώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν σε ισραηλινό λιμάνι.

Το σκάφος σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει ήδη στο λιμάνι του Ασντοτ ενώ εκεί έχει φτάσει και ο έλληνας προξενος.

Η φωτογραφία σύμφωνα με ξενα ΜΜΕ δείχνει τους ακτιβιστές μετά την επέμβαση των ισραηλινών. Η φωτογραφία σύμφωνα με ξενα ΜΜΕ δείχνει τους ακτιβιστές μετά την επέμβαση των ισραηλινών.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ONAELRT
Ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο μετέδιδαν νωρίτερα μέσω twitter πως τουλάχιστον  τρία πολεμικά πλοία του Ισραήλ έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του Estelle.
«Το Estelle δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα (από τους επιβαίνοντες στο πλοίο) μέσω τηλεφώνου», δήλωσε η Βικτόρια Στραντ εκπρόσωπος του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία» με έδρα τη Στοκχόλμη.
«Οι επιβάτες μας είχαν πει νωρίτερα ότι τους ακολουθούσαν (ισραηλινά) πολεμικά πλοία», διευκρίνισε η Στραντ.
Σύμφωνα με τον Drod Feiler, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα-Σουηδία”, το Estelle δέχτηκε επίθεση στις 10:15CET (11:15 ώρα Ελλάδας). Πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού περικύκλωσαν το Estelle. Στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο. Η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα (στίγμα: Ν31 25 Ε033 45).

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το φινλανδικό πλοίο Estelle που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και  κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό  ναυτικό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σκάφος έχουν ανέβει κομάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων ενώ έχει χαθεί κάθε επικοινωνία.
Ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο μεταδίδουν μέσω twitter πως τουλάχιστον  τρία πολεμικά πλοία του Ισραήλ έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του Estelle.
Σύμφωνα με τον Drod Feiler, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα-Σουηδία”, το Estelle δέχτηκε επίθεση στις 10:15CET (11:15 ώρα Ελλάδας). Πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού περικύκλωσαν το Estelle. Στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο. Η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα (στίγμα: Ν31 25 Ε033 45).

Το σκάφος επιβαίνουν ακτιβιστές από Καναδά, Ισραήλ, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ. Ανάμεσά τους και 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πλοίο μεταφέρει: – 2 ελαιόδενδρα – 41 τόνους τσιμέντο – αναπηρικά καροτσάκια – ιατρικό εξοπλισμό – παιδικά βιβλία – παιχνίδια – 300 μπάλες ποδοσφαίου – μουσικά όργανα – θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)
Επίσης μεταφέρει μια άγκυρα καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (VHF Radio) που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της Κιβωτού της Γάζας.

Τα ονόματα όσων επιβαίνουν στο σκάφος σύμφωνα με την οργάνωση Ship To Gaza Sweden:

  • Member of Parliament Hagen Aksel Norway 10/04/1953
  • Member of Parliament Britton Sven Sweden 14/06/1938
  • Member of Parliament Kodelas Dimitios Greece 02/01/1979
  • Member of Parliament Sixto Ricardo Spain 07/01/1967
  • Member of Parliament Diamantopoulos  Evangelos Greece 20/04/1980
  • Former Member of Parliament Manly James Canada 29/10/1932
  • Opperdoes Joel Arvid Alexander Sweden 1983-06-20
  • Andreasson Charles Bertil Sweden 1965-03-10
  • Särner Daniel Karl-Erik Sweden 1985-12-16
  • Uddebrant  Johan Lars OS Sweden 1981-06-28
  • Widell Anders Nils Olof Sweden 1986-07-11
  • Reksten Herman Elias Norway 1989-10-06
  • Elhanan Elazar Israel 1977-04-01
  • Sjøstrøm Nils Johan Norway 1963-11-10
  • Koivisto Velimati Finland 1968-03-01
  • Hammervold Jan Petter Norway 1944-27-03
  • Feiler Dror Sweden 1951-31-08
  • Svenberg Kristian Sweden 02-07-1947
  • Boethius Maria-Pia Sweden 09/04/1947
  • Mor Reut Israel 09/08/1982
  • Jämiä Mika Finland 1959-09-06
  • Arau Crusellas Laura Spain 02/05/1980
  • Ramazzotti Stockel Marco Italy 17-09-1947
  • Shapira Yonathan Israel 12-02-1972
  • Tiktopoulos Mikhalis Greece 24/12/1946
  • Zabale Gouzalet  BegoÒa Spain 09/01/1950
  • Stamellos Loukas Greece 22/06/1979
  • Piassas Evangelos Greece 02/04/1947
  • Gardell Mattias Sweden 10/08/1959
  • Vinthagen Stellan Sweden 13/10/1964

Στο ίντερνετ κυκλοφόρησε ένα βίντεο του πρώην βουλευτή James Manly, το οποίο αναρτήθηκε αμέσως μετά το “ρεσάλτο” των Ισραηλινών και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των επιβαινόντων.

Το Ισραηλινό Ναυτικό ξεκίνησε την επιχείρηση κατά του σκάφους Estelle, 31 μίλια από τις ακτές της Γάζας. Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σκαφος έχουν ανέβει κομάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή κάθε επικοινωνία με το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν και δύο Έλληνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,έχει χαθεί.

Η πληροφορία προέρχεται από ακτιβιστές που βρίσκονται στο σκάφος Estelle και τη μεταδίδουν μέσω twitter.

Τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία του Ισραήλ έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του Estelle.

Μένει να δούμε βέβαια πως θα εξελιχθεί η επίθεση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Drod Feiler, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα-Σουηδία”, το Estelle δέχτηκε επίθεση στις 10:15CET (11:15 ώρα Ελλάδας). Πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού περικύκλωσαν το Estelle. Στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο. Η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα (στίγμα: Ν31 25 Ε033 45)

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:Η δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για το ” Estelle ” :
”Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δύο μέλη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Κ.Ο την αμέριστη συμπαράσταση μας,…
αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτή την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ”.
Να σημειωθεί ότι η δηλωση αυτή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, πριν την επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάδα.

NewsIt.gr

Φωτογραφία πρώτης σελίδας, οι ακτιβιστές λίγο μετά την επέμβαση των Ισραηλινών.