Έκρυθμη η κατάσταση στο Λίβανο μετά την τρομοκρατική επίθεση

Οργισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα δρόμους σε όλο στο Λίβανο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία χθες του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της λιβανικής αστυνομίας, του στρατηγού Ουίσαμ αλ-Χάσαν.

Ένας σεΐχης σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε στον βόρειο Λίβανο μετά τη δολοφονία χθες του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Ουίσαμ αλ Χάσαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες Παρασκευή στο κέντρο της Βηρυτού, δεκάδες ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν με μία ρουκέτα στην έδρα της αλ Ταουχίντ, μιας σουνιτικής ομάδας που όμως πρόσκειται στη σιιτική Χεζμπολάχ, στην Τρίπολη.

Από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε έχασε τη ζωή του ο σεΐχης Άμπντελ Ράζακ αλ Άσαμα, μέλος της αλ Ταουχίντ, σύμφωνα με την πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σήμερα αρκετοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές όπου ζουν κυρίως σουνίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του αλ Χάσαν.

Δεκάδες οπαδοί του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, που είναι εχθρικός προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν διακόψει την κυκλοφορία βάζοντας φωτιά σε λάστιχα σε πολλές περιοχές του ανατολικού, του βόρειου και του νότιου Λιβάνου.

Ο στρατηγός αλ Χάσαν, σουνίτης μουσουλμάνος και συνεργάτης του Σάαντ Χαρίρι, είχε αποκαλύψει πρόσφατα μια υποστηριζόμενη από τη Συρία συνωμοσία που είχε στόχο την πρόκληση αναταραχής στον Λίβανο. Στην έρευνά του εμπλέκετο το όνομα ενός φιλοσύρου λιβανέζου πολιτικού και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Ασαντ σε σχέση με τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στον Λίβανο.

Εξάλλου, ο αλ Χάσαν θα ταφεί αύριο Κυριακή στη Βηρυτό πλάι στον τάφο του μέντορά του, πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου,

Ο πατέρας του Σάαντ Χαρίρι, ο Ραφίκ Χαρίρι, σκοτώθηκε πριν από επτά χρόνια σε βομβιστική επίθεση, για την οποία οι υποστηρικτές του επιρρίπτουν την ευθύνη στη Δαμασκό και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μετά τη μουσουλμανική προσευχή, περίπου στις 16:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, στο τέμενος αλ Αμίν στο κέντρο της Βηρυτού, επεσήμανε ο στρατηγός Άσραφ Ρίφι. Ο αλ Χάσαν θα αποτεφρωθεί στο μαυσωλείο του Ραφίκ Χαρίρι.

Ο Λίβανος κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή για να θρηνήσει τα θύματα της ισχυρής έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου στη χριστιανική γειτονιά Ασραφίγια της Βηρυτού.

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως σήμερα. Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, την επομένη της έκκλησης της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης στην οποία η σιιτική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει σημαντικό ρόλο.

Σύσσωμος ο λιβανικός Τύπος γράφει ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει “τα χειρότερα” μετά τη δολοφονία αυτή.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται κυρίως στις σουνιτικές περιοχές της Βηρυτού, στη νότια πόλη Σιδώνα και στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου.

Η αντισυριακή οργάνωση “14 Μαρτίου” της λιβανικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για τη δολοφονία αυτή.

Ο στρατηγός αλ-Χάσαν, σουνίτης μουσουλμάνος και συνεργάτης του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάαντ Χαρίρι, είχε αποκαλύψει πρόσφατα μια υποστηριζόμενη από τη Συρία συνωμοσία που είχε στόχο την πρόκληση αναταραχής στο Λίβανο. Στην έρευνά του εμπλέκετο το όνομα ενός φιλοσύρου λιβανέζου πολιτικού και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ σε σχέση με τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο.