Ο Στουρνάρας αποκάλυψε το γεγονός που παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα

Λίγο πριν κλειδώσουν τα μέτρα, λίγο πριν οδηγηθούν προς ψήφιση στην Βουλή, ήρθε η δραματική δήλωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών μέσα στην Βουλή.

Ο κ.Στουρνάρας με το πιο δραματικό ύφος που είχε χρησιμοποίησε “μεγάλα λόγια” για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν πάρουμε τα 31,5 δις την ώρα μάλιστα που πληθαίνουν οι βουλευτές και από τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης που δηλώνουν κρυφά ή φανερά ότι θα καταψηφίσουν. (διαβάστε την είδηση)

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας είπε: “…Αν δεν παίρναμε όμως τη δόση θα ήταν άπειρο το κόστος για τη χώρα. Θα πεινούσε κόσμος. Θα ήταν καταστροφή! Θα είχαμε πάει πίσω 50 χρόνια.
Σήμερα ζούμε ως χώρα γιατί έχουμε πάρει τις προηγούμενες δόσεις. Αν έχουμε ταμειακά διαθέσιμα είναι γιατί έχουμε πάρει τις δόσεις μέχρι τώρα.”

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αποκάλυψε πως η νέα, απρόβλεπτη, «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ ύψους 1 δις ευρώ «παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις μας με την Τρόικα». «Χάσαμε τον ύπνο μας όταν μας είπε ο ΕΟΠΥΥ ότι έχει έλλειμμα 1 δις ευρώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως εξαιτίας αυτού… «τη νύφη θα πληρώσουν» οι αγρότες.

Είπε επίσης: “Το μνημόνιο είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι όρος για να επιβιώσουμε. Πιστεύετε ότι μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι όταν λένε ότι δεν μας δώσουν χρήματα αν δεν πάρουμε μέτρα;”

Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι “Ο χρόνος τρέχει και αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση πριν τελειώσουν τα διαθέσιμα του δημοσίου πρέπει να τρέξουμε και να τρέξουμε πολύ γρήγορα”.

«ΦΡΕΝΟ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. έθεσαν όρους και προϋποθέσεις για να δώσουν θετική ψήφο.
Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι προϋπόθεση να για ψηφίσει το κόμμα του τη διάταξη είναι να έρχεται στη Βουλή μία – μία οι αποκρατικοποιήσεις και να εγκρίνονται από αυτή οι αποφάσεις.
Όμως και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε να παρέχονται εγγυήσεις διαφάνειας και να διατηρήσει το δημόσιο την κυριότητα στην διαφάνεια, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν εξαιρεθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τα μεγάλα λιμάνια «δεν θα τις ψηφίσουμε».
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε λάθος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει απόφαση Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις αντιτείνοντας πως «γι’ αυτό συστάθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, για πάνε γρήγορα αυτές οι αποκρατικοποιήσεις». «Θα είχαμε μικρότερο χρέος αν είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα» πρόσθεσε, όμως δεσμεύτηκε πως η Βουλή πάντως θα έχει ενημέρωση για κάθε βήμα.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ ήρε τις επιφυλάξεις του και ψήφισε θετικά ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. επέμεινε στη θέση της. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

NewsIt.gr