Απόψε το τρίτο και τελευταίο debate Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Η εξωτερική πολιτική θα είναι το κεντρικό θέμα του τρίτου και τελευταίου debate ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, στις 04:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Στις 21:00 (τοπική) οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ θα τεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, αυτή τη φορά με τον Μπομπ Σίφερ του CBS, ως συντονιστή. Θα φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Lynn, στην Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα. Θα είναι η τελευταία τηλεοπτική τους μονομαχία πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Το 90λεπτο debate θα είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες: ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και το Ιράν, οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και η άνοδος της Κίνας.

Η εξωτερική πολιτική θεωρείται “ισχυρό χαρτί” του Ομπάμα, αλλά ο Ρόμνεϊ τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κυρίως για τους χειρισμούς στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επιχειρεί να κερδίσει έδαφος ποντάροντας σε θέματα εθνικής ασφαλείας τα οποία απασχολούσαν ανέκαθεν τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Οι προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για το πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κρίνουν τους υποψήφιους και ο Ρόμνεϊ ενισχύθηκε πολύ στις δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο debate. Και οι δυο υποψήφιοι έγιναν πιο μαχητικοί στη δεύτερη τηλεμαχία.

Ίσως, το τελευταίο debate να είναι πιο ήπιο σε σχέση με εκείνο μια εβδομάδα πριν γιατί οι διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους είναι λιγότερο έντονες σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με το ζήτημα της οικονομίας που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα στις μεταξύ τους τηλεμαχίες.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να παρακολουθήσουν την αποψινή αναμέτρηση και οι δύο υποψήφιοι πρόκειται να βάλουν τα δυνατά τους σε μια προεκλογική κούρσα που διεξάγεται στήθος με στήθος.

Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC News και της Wall Street Journal, η οποία δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, έδειξε ότι Ομπάμα και Ρόμνεϊ θα έρχονταν ισόπαλοι με 47%, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν δίνουν στο Ρόμνεϊ μικρό προβάδισμα.

Οι ψηφοφόροι θεωρούν ως κυρίαρχο θέμα των εκλογών την οικονομία, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι ψηφοφόροι στις πολιτείες-κλειδιά του Οχάιο και της Φλόριντα ενδιαφέρονται επίσης και για τις θέσεις των υποψηφίων σε θέματα παγκόσμιας ασφαλείας.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν ότι “ενδιαφέρονται πολύ” να μάθουν περισσότερα για τις θέσεις του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ για το Ιράν και την τρομοκρατία.

Οι απόψεις του Ομπάμα είναι περισσότερο γνωστές και έχει πολλές φορές αναφερθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε επί προεδρίας του και ότι τήρησε τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει τον πόλεμο στο Ιράκ και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας ο Ρόμνεϊ χαρακτήρισε αργοπορημένη την κίνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατική πράξη την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο προξενείο της Λιβύης, αλλά ο Ομπάμα δεν το άφησε αναπάντητο, ωθώντας τον αντίπαλό του σε… γκάφα.

Ο Ομπάμα δέχτηκε κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς και για το ότι τήρησε αρκετά ήπια στάση απέναντι στο Ιράν και όχι αρκετά φιλική προς το Ισραήλ, ενώ ο Ρόμνεϊ έχει χαρακτηρίσει «αποτυχημένη» και την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει κάνει πολλές γκάφες στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Σε επίσκεψή του τον Ιούλιο προκάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση υπαινισσόμενος ότι η χώρα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Ισραήλ, υπαινίχθηκε ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν πολιτιστικά κατώτεροι των Ισραηλινών.

NewsIt.gr