Πρόεδρος Χριστόφιας: Γίνεται πλύση εγκεφάλου στο λαό

Το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας και λανθασμένες ενέργειες και ο κόσμος υφίσταται πλύση εγκεφάλου και δεν γνωρίζει τί πραγματικά έγινε, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι “κάποιοι θέλουν να κλείνουν τα μάτια και να θεωρούν ακόμα ότι και για την παγκόσμια κρίση φταίει ο Χριστόφιας και η Κυβέρνησή μας”.

Χαιρετίζοντας το ετήσιο Παγκύπριο Φεστιβάλ Συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση είναι η μόνη που έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα διαθρωτικά προβλήματα.

Σχολιάζοντας προχθεσινή αναφορά Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ ότι, εάν η Κυβέρνηση λάμβανε μέτρα από τον Μάιο, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα ενώπιον σκληρότερων μέτρων, ο Πρόεδρος είπε πως “μετά τον Μάιο η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε μέτρα άνω από 180 εκατομμυρίων ευρώ και έστειλε στη Βουλή νομοσχέδια, αλλά η πλειοψηφία της Βουλής αρνήθηκε να δεχθεί τα νομοσχέδια και έτσι υπήρξε ένα αδιέξοδο και δεν εφαρμόστηκαν μέτρα”.

Επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το έλλειμμα των τραπεζών και υπενθυμίζοντας την αντιπαράθεση Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης και τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι επεμβαίνει στις αρμοδιότητες του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως “αυτά είναι νωπά, δεν πρέπει να τα ξεχνούμε, παρά το ότι γίνεται πλύση εγκεφάλου στον κόσμο, ότι όλα όσα σήμερα ζούμε, τα αρνητικά,  οφείλονται στην κυβέρνηση”.

“Το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας ουσιαστικά και λανθασμένες ενέργειες” συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι λανθασμένες κινήσεις έγιναν την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειο της “και την ώρα που οι Γερμανοί πουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα, πήγαν οι δικοί μας και τα αγόρασαν”.

Σημειώνοντας  ότι “δεν είχε ιδέα η Κυβέρνηση για τούτο”, ο Πρόεδρος ανέφερε πως “το  ήξερε όμως ο Διοικητής της ΚΤ,  όπως ήξερε ότι η αλλαγή στάτους της Μαρφίν Λαϊκή Εγνατία στην Ελλάδα, στο τέλος της ημέρας, θα στοίχιζε στις κυπριακές τράπεζες και στο κυπριακό δημόσιο, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Αυτά, συνέχισε, ο κόσμος δεν τα γνωρίζει “ή δεν μεταφέρονται στον κόσμο από εκείνους που πρέπει να είναι οι φορείς της πληροφόρησης” και πως “ότι καλό κάνει η Κυβέρνηση αποκρύβεται, ενώ μέχρι και συνεντεύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση περνούν στα ψιλά”.

Λέγοντας πως “πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια στον τόπο και πρέπει να πούμε στον κόσμο τί έκανε για εμάς αυτή η Κυβέρνηση”, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη πως “αν ήταν άλλη Κυβέρνηση θα ήταν ταυτισμένη με τις Τρόικες και με άλλες εντολές”.

“Είναι αυτή η Κυβέρνηση που εξασφάλισε μια πιο ανθρώπινη ζωή στους συνταξιούχους. Όταν αυξάναμε τις χαμηλές συντάξεις, όταν καθιερώναμε το πασχαλινό επίδομα αυτοί, που σήμερα κόπτονται τάχατες για τους εργαζόμενους, μάς έλεγαν ότι καταξοδεύουμε τα χρήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης”, είπε και συμπλήρωσε: “από κανενός την τσέπη δεν ήταν. Ήταν χρήματα τα οποία κέρδισε ο λαός με τον ιδρώτα του και εμείς θέλαμε στους ανθρώπους, οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις κατακτήσεις που χαιρόμαστε, να τους δώσουμε την αναγκαία βοήθεια. Και τώρα που λαμβάνονται μέτρα, η προσπάθεια η δική μας είναι να μην αγγίξουμε τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλόμισθους”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, το ποσό από το οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι θα αφορά μόνο το ποσό που ξεπερνά τα χίλια ευρώ και άνω και τόνισε ότι “πρέπει να συνδράμουν όλοι, αλλά κυρίως να συνδράμουν αυτοί που έχουν, και αυτή είναι η δική μας θέση και τίθενται εμπόδια από κάποιους και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γι` αυτό”.

Ανέφερε τέλος, ότι και η Κυπριακή Προεδρία δίνει μάχη για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τον απλό άνθρωπο και πως “κάτι πάει να γίνει, αλλά χρειάζεται και άλλος κόπος και άλλος αγώνας και εντός του Συμβουλίου της ΕΕ”.