Παρέμβαση Βενιζέλου για τα επιδόματα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις ΗΠΑ, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, διατυπώνοντας την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της τρόικας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το επίδομα γάμου. Το απόγευμα επίκειται συνομιλία του επικεφαλής του Κινήματος και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Διπλό «όχι» σε ΕΣΣΕ και επίδομα γάμου
Με αυτή τη μη αναμενόμενη ενέργεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, άλλος ένας εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΣΣΕ και το επίμαχο επίδομα.
Ήδη, σε όλους τους τόνους και με επίσημη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της, η ΔΗΜΑΡ έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τις τροποποιήσεις στο «χάρτη» των εργασιακών, ενώ εξ αρχής έχει εμφανιστεί κατηγορηματικά αντίθετη στην περικοπή του επιδόματος γάμου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έπειτα από την προτελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχε καταστήσει σαφές ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά δεν αποσπούν την έγκρισή του, και με δεδομένο ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, τα εργασιακά και οι αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν ενστάσεις, ανέλαβε τη σημερινή πρωτοβουλία, προκαλώντας πάντως ερωτηματικά.
Τα κίνητρα του τηλεφωνήματος
Λαμβανομένης υπόψη της άτεγκτης στάσης της ΔΗΜΑΡ, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή, έστω και αν από την Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου επιδέχεται διπλής ερμηνείας.
Καθώς η τηλεφωνική κλήση από τις ΗΠΑ, για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε μόλις εχθές, καταδεικνύει τον «επείγοντα» χαρακτήρα της, το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι το τι την κατέστησε αναγκαία σήμερα. Έτσι λοιπόν, πέρα από το ουσιαστικό περιεχόμενό της, η πρωτοβουλία της επικοινωνίας αναδεικνύει την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να επιβεβαιώσει αυτό που διαρρεόταν εχθές από την Ιπποκράτους, ότι δηλαδή ο εγγυητικός και σταθεροποιητικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι αναντικατάστατος.
Τώρα, αν ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εργασιακά και το επίδομα γάμου, για να μην αφήσει τη ΔΗΜΑΡ να μονοπωλεί τον «φιλοκοινωνισμό» του κεβερνητικού σχήματος ή γιατί όντως πιστεύει ότι με πολιτική διαβούλευση στο υψηλότατο επίπεδο -κάτι που άλλωστε εξ αρχής αποτελούσε θέση του- υπάρχει περιθώριο να υπάρξουν ευμενέστερες των «σημερινών» ρυθμίσεις, αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.