Ο Πρόεδρος εξέφρασε θυμό για την τουρκική αδιαλλαξία

Θυμό και απογοήτευση για την τουρκική αδιαλλαξία και πολιτική επεκτατισμού σε ό,τι αφορά την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας.

Μιλώντας την Πέμπτη σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρίγκιπας και Μέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας,ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν επετεύχθη η επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην πρόποσή του κατά το γεύμα, ευχήθηκε να επικρατήσει ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο, όπως και στις αραβικές χώρες και στην περιοχή, γενικότερα, καθώς και σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες της οποίας διέρχονται τώρα δύσκολες ώρες και ο απλός άνθρωπος δεν είναι ευτυχής με τον τρόπο διαβίωσής του.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια υποδέχθηκε στο Μέγαρο Ματζιστράλε ο Πρίγκιπας και Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας Μάθιου Φέστινγκ. Ακολούθησε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου Χριστόφια από τον Πρίγκιπα του Τάγματος με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας και παρασημοφόρηση του Πρίγκιπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ`.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι«οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του κυρίαρχου στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας και της Κύπρου χρονολογούνται από το 1291, ωστόσο επίσημες διπλωματικές σχέσεις έχουν εγκαθιδρυθεί μόλις φέτος».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, σημειώνοντας ότι «η χρονική συγκυρία για την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί την άμεση εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή», καθώς και πολιτικών που “θα αποτρέψουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό ομάδων πολιτών και ατόμων, όπως και την ανάδειξη δυνάμεων που προωθούν τη διάκριση, το σοβινισμό και τις εξτρεμιστικές πολιτικές».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και οι επιπτώσεις της απαιτούν προσοχή,σημειώνοντας ότι η Αραβική Άνοιξη έχει επιφέρει κύματα μεταναστών, έλλειψη των βασικών ειδών, πείνα, βία, καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων,καθώς και αστάθεια στις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο του δυναμικό και τις πολιτικές του σχέσεις και επαφές στην περιοχή,μπορεί να βοηθήσει στην περιοχή μαζί με την Κύπρο.