“Συναγερμός” σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον για τον Σάντι

«Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίδραση του τυφώνα Σάντι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν όλο το Σαββατοκύριακο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές, είναι έτοιμες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της θύελλας», δήλωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Βίνσεντ Γκρέι.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λέγοντας ότι είναι «μια πολύ επικίνδυνη καταιγίδα» και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών, 65 πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια.

Ο τυφώνας Σάντι σκότωσε 38 ανθρώπους στην Καραϊβική και απειλεί να χτυπήσει αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο, τις πυκνοκατοικημένες ακτές των βορειοανατολικών ακτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι ο Σάντι, παρότι αναμένεται να εξασθενήσει, μπορεί να χτυπήσει την περιοχή με μεγαλύτερη ισχύ, από ότι ο τυφώνας Ιρένε που το 2011 είχε αφήσει πίσω του 47 νεκρούς.

Στην Κούβα, μια μέρα μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγκο, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκτήσει έστω μια μικρή επίφαση ταχείας αποκατάστασης των ζημιών.

Η πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων που μετρά ιστορία 500 ετών και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κούβας, είναι γεμάτη με πεσμένα δέντρα, κατεστραμμένα κτίρια, με μεγάλες περιοχές να παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Η συνταξιούχος Μαρία Ρόζα θυμήθηκε τον ήχο της καταιγίδας, όταν περνούσε από το κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται το σπίτι της. «Ο θόρυβος του ανέμου ήταν σαν τον βρυχηθμό των λιονταριών. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε η 71ετών γυναίκα, που συνειδητοποίησε ότι ήταν από τους πιο τυχερούς της πόλης καθώς το αποικιακού τύπου σπίτι της υπέστη μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Όπως όλοι και η Μαρία Ρόζα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του Σάντι που έπληξε νωρίς την Πέμπτη την περιοχή, με ανέμους ταχύτητας 177 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν τη διανομή νερού και να συμβάλουν στην τήρηση της τάξης
«Η πόλη μοιάζει με μια μεγάλη φωλιά μυρμηγκιού μεγάλη, αλλά οργανώθηκε», είπε ο Εντουάρντο Γκονζάλες κάτοικος της πόλης.

Η έκρηξη όμως της δραστηριότητας αποκατάστασης των ζημιών, είναι μόνο η αρχή μιάς μακράς πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη στη νοτιοανατολική Κούβα μετά το πέρασμα του Σάντι που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων στη Κούβα και συνολικά 41 στην Καραϊβική

Οι θάνατοι από τον τυφώνα στην Κούβα ήταν ένα ασυνήθιστο στοιχείο για το κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερηφανευόταν για την προστασία του λαού από τυφώνες ή καταιγίδες καθώς μεριμνούσε για τη εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτιμά τις ζημιές με το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, την εφημερίδα Γκράννα να αναφέρει ότι «οι ζημιές σε σπίτια, στο ηλεκτρικό σύστημα και τις επικοινωνίες είναι σημαντικές».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ζαχαροκάλαμα και φασόλια, υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα. Πάντως αν χρειαστεί θα φυτευτούν γρήγορες καλλιέργειες για την παροχή τροφίμων καθώς ήδη στο Σαντιάγο ντε Κούβα, οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.

NewsIt.gr