“Επί ποδός” στην Νέα Υόρκη για τον “Σάντι” – Η ΡΗΡ μίλησε με ομογενείς

ΩΡΑ 12.48 (ώρα Νέας Υόρκης) Δυνατός αέρας άρχησε να φυσσάει, όπως είπαν στηυν ΡΗΡ  από την Νέα Υόρκη, το ζεύγος Γεράσιμου και Χρυσής Μαλασπίνα με τους οποίους επικοινωνήσαμε. “Περιμένουμε και μεις όπως όλοι να δούμε τι θα γίνει. Ελπίζουμε να περάσει εξασθενισμένος ο Σάντι ώστε να μην προξενήσει ζημιές”.

Περιμένουν για τις πρώτες πρωϊνές ώρες να φθάσει το κυρίως σώμα του τυφώνα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 375.000 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι διαμένουν σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

 “Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει”, σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η εντολή για την απομάκρυνση αφορά τους Νεοϋορκέζους που ζουν στην Ζώνη Α, η οποία καλύπτει τις παράκτιες περιοχές.

Η πόλη της Νέας Υόρκης θα διακόψει τη λειτουργία του δικτύου της των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, σήμερα από τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδος)
Eκτός από το μετρό, οι αρχές της πόλης αυτής των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ σήμερα το απόγευμα.

“Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό”, σημείωσε ο Κουόμο.

Η αρχή των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα αρχίσει να διακόπτει τις διάφορες υπηρεσίες της στις 19:00 τοπική ώρα, πρόσθεσε.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν επίσης άλλοι αξιωματούχοι στην συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για αύριο Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει ωστόσο ανοιχτό σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές.