Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες βρίσκονται στα σπίτια τους ή στα καταφύγια-Ο τυφώνας Σάντι χτυπά τη Νέα Υόρκη

Γερανός σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη ξηλώθηκε – Φόβοι για κατάρρευση όλου του κτιρίου
– Μόνο οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής κυκλοφορούν στους δρόμους
– Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες βρίσκονται στα σπίτια τους ή στα καταφύγια
– Οι άνεμοι μέσα στη Ν.Υ. πνέουν με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα
– Κλειστή και την Τρίτη η Wall Street – Ζωντανή εικόνα από την Νέα Υόρκη

Ο τυφώνας Σάντι ακόμη δεν χτύπησε την ξηρά σε Νιου Τζέρσεϊ -όπου θα είναι το επίκεντρο- και σε Νέα Υόρκη και οι δυο πολιτείες δέρνονται από ισχυρούς ανέμους, παράκτιες περιοχές πλημμυρίζουν -λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων-, δεκάδες χιλιάδες άτομα έμειναν ήδη χωρίς ηλεκτρισμό, μισό περίπου εκατομμύριο κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους και η πόλη της Νέας Υόρκης, που δεν κοιμάται ποτέ, είναι ερημωμένη.

Mάλιστα, στην παράκτια περιοχή της Νέας Υόρκης ήδη άρχισαν τα προβλήματα, καθώς στην κυριολεξία “ξηλώθηκε” ο γερανός από έναν ουρανοξύστη 65 επιπέδων, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να εκκενώσει την περιοχή καθώς φοβούνται ότι μπορεί να καταρρεύσει ένα κομμάτι του τεράστιου αυτού κτιρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι, πολιτειακοί και δημοτικοί αξιωματούχοι των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν κηρύξει τις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνουν λόγο για τη “μεγαλύτερη απειλή” που έχουν βιώσει ποτέ, καλώντας τον κόσμο να λάβει “πολύ σοβαρά υπόψη” τις οδηγίες των αρχών.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Εκτός λειτουργίας είναι το μετρό της πόλης και τα τρένα, ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία και στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμη ορισμένα ταξί και οχήματα της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Εκτός από πλημμύρες, υλικές ζημιές και καταστροφή εκατομμυρίων δέντρων, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να διακοπεί ο ηλεκτρισμός για το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες, όπως και οι ζημιές που θα υποστεί το σύστημα του μετρό και των τρένων από τα αλμυρά νερά του ωκεανού.

Πρωταρχική όμως προτεραιότητα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, ενώ η ζήτηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης άδειασε τα ράφια χιλιάδων υπεραγορών και καταστημάτων. Ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

4.000 υπάλληλοι εταιριών παροχής ηλεκρικού ρεύματος έχουν κινητοποιηθεί ωστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι βλάβες που θα προκύψουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης ενώ στους 1.000 εθνοφρουρούς που είχαν τεθεί σε συναγερμό από την Κυριακή, προστέθηκαν άλλα 1.000 μέλη του σώματος αυτού.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα “σπάνιο καιρικό φαινόμενο”, επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων. Ο τυφώνας κινείται με ανέμους που ξεπερνούν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο συγκεκριμένος τυφώνας, λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερο το έργο των δημοτικών υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό ατόμων που πιθανό να κινδυνεύουν ή για αποκατάσταση ζημιών που θα αφορούν θέματα ασφάλειας.

Οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται μακριά από παράθυρα, ειδικά στους ουρανοξύστες και σε υψηλά κτίρια. Ηδη, προβάλλονται εικόνες με σπάσιμο τζαμιών και πτώση διαφόρων αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ

Στα νότια του Μανχάταν τα νερά έχουν ήδη ανέβει περίπου ένα μέτρο, πλησιάζοντας επικίνδυνα στο όριο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2011, όταν η Νέα Υόρκη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ιρέν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 47 άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι έξι Γάλλοι, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες, που θεωρούνταν αγνοούμενοι στην περιοχή της νησιωτικής Μαρτινίκας από αργά χθες Κυριακή, κατά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, έφθασαν ήδη “σώοι και αβλαβείς” στην πρωτεύουσα των νησιών, ανέφεραν οι διασώστες τους που μίλησαν στο Γαλλικό πρακτορείο. Οι ανωτέρω είχαν ταξιδέψει στο νησί Ντομινίκ, σε απόσταση περίπου 25 ναυτικών μιλίων, για να παρακολουθήσουν εκεί μια συναυλία, και η επιστροφή τους–παρά την ασύνηθη τοπική κακοκαιρία–“δεν είχε πρόβλημα”, πρόσθεσαν οι διασώστες.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΙ

Θύμα όμως της κακοκαιρίας του τυφώνα Σάντι υπήρξε και πιστό αντίγραφο του ιστορικού βρετανικού πλοίου HMS Bounty, αφού στην περιοχή του μόνιμου αγκυροβολίου του τα κύματα είχαν τις τελευταίες ώρες ύψος ανώτερο και από τα πέντε μέτρα και, τελικά, το πλοίο ναυάγησε. Τώρα, πια, εξέχει πάνω από τα κύματα μόνον η κορυφή του μεσαίου του καταρτιού.

Το 14μελές πλήρωμα είχε προλάβει να επιβιβαστεί, πριν να ναυαγήσει το HMS Bounty, στις βάρκες. ‘Aπό εκεί, το παρέλαβαν ελικόπτερα της Ακτοφυλακής και το μετέφεραν ήδη σε έναν ‘σταθμό διάσωσης’ της Ακτοφυλακής, που βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα.