Η Ευρώπη στην Κρήτη

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης» που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου έχει τοποθετηθεί. Το γλυπτό αποτελεί, όπως τονίζει ο δήμος Αγίου Νικολάου, σημαντικό δώρο στην πόλη και στην τοπική κοινωνία.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ευρύτερη σημασία. Ουσιαστικά το άγαλμα συμβολίζει την ονοματοδοσία της Ευρώπης από τον ελληνικό και ιδιαίτερα τον κρητικό πολιτισμό και έχει ως στόχο να προβάλλει το νησί και την κουλτούρα μας» ανέφερε σε συνέντευξη ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης.

«Η ήπειρος στην οποία ζούμε και φιλοδοξούμε να είμαστε ισότιμα μέλη της, πήρε το όνομά της από την Κρήτη, από την Ελλάδα, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι ως Έλληνες θέλουμε να θυμίσουμε στους λαούς της Ευρώπης ότι δεν δώσαμε μόνο το όνομα, αλλά θέλουμε και μια Ευρώπη με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Μία Ευρώπη πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής. Και όχι μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων του Βορρά ή του Νότου, που θα εξοστρακίζει χώρες και λαούς και θα δημιουργεί προβλήματα».

Κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα παρευρίσκεται και ο δημιουργός του Νίκος Κούνδουρος, στον οποίο θα απονεμηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, για την προσφορά του στην τέχνη και στον τόπο.

Ανάλογο μνημείο της «Αρπαγής της Ευρώπης» που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

πηγη: www.amna.gr