Στον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, το Ομήρειο Βραβείο

Στον ελληνο-αμερικανό διοικητή του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, εγγονό πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης, απονεμήθηκε φέτος το «Ομήρειο Βραβείο» της Χιακής Ομοσπονδίας.

Η ομιλία του τιμωμένου, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, ήταν συγκινητική, με πολλές αναφορές στους Νομπελίστες ποιητές. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο ρόλο της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και εξήρε τη συμβολή της στους δύο πρόσφατους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή την Παρασκευή το βράδυ, είχε πλημμυρίσει από ομογενείς. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της οργανωμένης Ομογένειας της Νέας Υόρκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Σταύρος Χαβιάρας, αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της απελευθερώσεως της Χίου και επικεντρώθηκε στην προφορά του τιμωμένου.

«Είναι χαρά των απανταχού Ελλήνων να υπάρχουν ανάμεσά μας επιτυχημένοι, ελληνικής καταγωγής, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε όλη την ανθρωπότητα», τόνισε-μεταξύ άλλων-ο κ. Χαβιάρας.

Την παράσταση «έκλεψε» το χορευτικό της Χιακής Ομοσπονδίας, με τους παραδοσιακούς χορούς. Τα έσοδα από την εκδήλωση και από αυτές που ακολουθούν, με αφορμή τα 100χρονα της απελευθέρωσης της Χίου, θα διατεθούν για την ενίσχυση του ταμείου «Help Chios Relief Fund», που προσφέρει σε μηνιαία βάση 5.000 δολάρια για τα συσσίτια στη Χίο.

πηγή : www.amna.gr