Στην Αλβανία η Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ολοκλήρωσε την 4ωρη επίσκεψή της στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες της χώρας και της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Αλβανίας η τιμητική διάκριση “το μετάλλιο της Σημαίας”.
Η Κλίντον στην ομιλία της στο κοινοβούλιο της χώρας, εξέφρασε την ικανοποίησή της που βρέθηκε στην Αλβανία την πρώτη ημέρα της ενάρξης τον εορταστικών εκδηλώσεων για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επικεντρώθηκε σε τρία βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αλβανική κοινωνία, το ζήτημα των ελεύθερων εκλογών, της διαφθοράς και της πολιτικής συνεργασίας.
«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τη χώρα», δήλωσε η Κλίντον, αναφερόμενη στην απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ το τέλος του τρέχοντος έτους, και στης βουλευτικές εκλογές του 2013.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση προς την αλβανική πολιτική τάξη να καταπολεμήσει την διαφθορά και να συνεργαστεί για να ξεπεραστούν η διαφορές και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Είναι η τέταρτη επίσκεψη ενός αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Αλβανία, μετά τον Τζέιμς Μπέικερ το 1991, την Μάντλιν Ολμπράιτ το 2000 και τον Κόλιν Πάουελτο 2003.