Στη φυλακή ο πρώτος από τους… παρόχους

Στη φυλακή οδηγείται ο πρώτος από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση των εταιρών παρόχων  ρεύματος Εnerga – Hellas Power, ο οποίος δεν έπεισε, όπως φαίνεται για την αθωότητά του, τον ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα και τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ο  Χαράλαμπος Σμυρλιάδης δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις κακουργηματικές κατηγορίες της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την πολύωρη απολογία του για την εμπλοκή του στην υπόθεση, από την οποία φέρεται να έχει ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο με 200 εκατομμύρια ευρώ.
Τη σκυτάλη των απολογιών παίρνουν την Παρασκευή οι  Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης και Στέφανος Σιαφάκας.
Όλοι συνελήφθησαν την Τετάρτη μετά από τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους μετά τις συμπληρωματικές ποινικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου.
Οι κατηγορίες αφορούν  κακουργηματική λαθρεμπορία (σχετίζεται με τη μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,  στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Για την υπόθεση αυτή είχαν ήδη ασκηθεί  διώξεις και εκκρεμεί στην ανάκριση η σχετική δικογραφία για υπεξαίρεση σε  βάρος του Δημοσίου και  απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος 11 ατόμων, εκπροσώπων της ENERGA και της  HELLAS POWER αλλά και της ΔΕΣΜΗΕ.
Σύμφωνα με τα σε βάρος τους κατηγορητήρια παρότι εισέπρατταν το χαράτσι για λογαριασμό της ΔΕΗ δεν απέδιδαν στη ΔΕΗ το τίμημα το οποίο έπαιρναν.
Μετά ωστόσο  τα νέα στοιχεία που έφτασαν στη Δικαιοσύνη και έδειχναν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες  που  διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των υπευθύνων των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER.