Μάχη «χαρακωμάτων» στον κυβερνητικό συνασπισμό για μέτρα και προϋπολογισμό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπαρκτό πρόβλημα αποτελεί πλέον για το Μαξίμου η πολιτική διαχείριση της επόμενης ημέρας, μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης για το πακέτο των μέτρων, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς μία σαφή διαφοροποίηση του Φώτη Κουβέλη. Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον Πρωθυπουργό απέβη και αυτή άκαρπη με τον κ. Κουβέλη να κάνει λόγο για επιμονή στις θέσεις του ως προς τα εργασιακά, συνδυάζοντας παράλληλα με την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την ΔΗΜΑΡ αλλά η καταψήφιση (ακόμη και το «παρών» ή η απουσία των βουλευτών του κ. Κουβέλη από την αίθουσα) του πακέτου, θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο το πολιτικό συμπέρασμα αλλά και το αριθμητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Παράλληλα –και ίσως η σημαντικότερη παρενέργεια- είναι ότι «θολώνει» το μήνυμα προς τους εταίρους αναφορικά με την αποφασιστικότητα αλλά και τη συνεχή της κυβέρνησης, προκαλώντας αμφιβολίες για το μέλλον της και, συνεπώς, για την εφαρμογή του προγράμματος. Ως πρώτο μέτρο προφύλαξης, οι δανειστές θα μπορούσαν να επιλέξουν –στην περίπτωση που τα μέτρα εράσουν οριακά- την καταβολή της δόσης σε …δόσεις.

Χωρίς να αποκλείεται η …έκπληξη της τελευταίας στιγμής, οι σχεδιασμοί του Μαξίμου υπολογίζονται χωρίς την ΔΗΜΑΡ, αν και η στάση κάποιων εκ των βουλευτών της αφήνει περιθώρια για το τι μέλλει γενέσθαι το βράδυ της Τετάρτης.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση Σαμαρά- Κουβέλη, όπου φάνηκε να αμβλύνονται οι όποιες εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους δύο άνδρες, αποσκοπούσε και σε αυτό. Να σταλεί δηλαδή το σχετικό μήνυμα προς την κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜΑΡ, η οποία εσχάτως φερόταν ενοχλημένη από τη συμπεριφορά Σαμαρά που εμφανιζόταν να εξαιρεί από τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις τους δύο συμμάχους του.

Πέραν όμως του προβλήματος που δύναται προκύψει με την ΔΗΜΑΡ, σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Η δήλωση Βενιζέλου μετά τη συνένατησή του με τον Πρωθυπουργό, αποτύπωσε τον προβληματισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ως προς τη στάση περίπου 5-6 βουλευτών του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ιδεολογικά και αξιακά υπάρχει χάσμα ανάμεσα σεΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε το γεγονός ότι έδωσε ελπίδα σε βουλευτές του που λοξοκοιτάζουν προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει ξανά όταν ανέβει και η χώρα».

Είναι πάντως φανερό ότι, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της αυριανής ψηφοφορίας, οι ρηγματώσειςπου έχουν προκληθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν. Και, όπως εδώ και μέρες γράφει το newpost.gr, μετά την ολοκλήρωση των δύο ψηφοφοριών –πακέτου και προϋπολογισμού– οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις. Το ζητούμενο για τις εξελίξεις αυτές είναι να είναι ομαλές.

NewPost.gr