Ο Γιώργος Παπαβασιλείου τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια ειδικής τελετής που έγινε σε κινηματογράφο του Μανχάτταν παρουσία αστέρων του σινεμά από όλο τον κόσμο. Η ταινία του, “Σκλάβος”, κέρδισε επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας 2ου Ρόλου. Καθώς ετοιμάζονταν να μπει στην αίθουσα για την τελετή της απονομής των Βραβείων  ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Παπαβασιλείου μίλησε τηλεφωνικά στον Γιώργο Μπίστη για την Φωνή της Αμερικής και τους σταθμούς που συνεργάζονται μαζί της.

VOA: Γιώργο, είσαι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες που έχουν διαλεχτεί για να δείξουν την δουλειά τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάζονται ταινίες οι οποίες προέρχονται από τους πιο αξιόλογους, κατά την εκτίμηση των κριτών του Φεστιβάλ, καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Πως νοιώθεις για την μεγάλη αυτή τιμή που σου έγινε;

Συνέντευξη της ΦτΑ με τον Γ. Παπαβασιλείου

Παπαβασιλείου: Είναι πράγματι μεγάλη τιμή γιατί το ποιο σημαντικό για έναν σκηνοθέτη από την Ευρώπη είναι να διακριθεί σε ένα από τα κέντρα του κινηματογράφου και φυσικά η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι τα δύο μεγαλύτερα κέντρα του κινηματογράφου παγκοσμίως. Οτιδήποτε άλλο, δηλαδή Βερολίνο, Παρίσι ή Λονδίνο, δεν συγκρίνεται με την Νέα Υόρκη ούτε με το Λος Άντζελες. Γι αυτό λέω ότι για εμένα είναι πολύ σημαντικό που συμμετέχω στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

VOA: Γιώργο, η ταινία με την οποία κάνει την εμφάνισή σου στο Φεστιβάλ, «Σκλάβος», είναι συμπαραγωγή Κύπρου και Γερμανίας. Εσύ είσαι από την Ελλάδα αλλά η εταιρεία σου είναι στην Κύπρο. Σωστά. Πες μας γι αυτό.

Παπαβασιλείου: Την εταιρεία την ίδρυσα το 2005 και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον κινηματογράφο και στα διαφημιστικά. Έχω γνωρίσει επιτυχία. Όταν ψάχναμε για χρήματα για την κινηματογραφική ταινία που προβάλω εδώ στην Νέα Υόρκη, στο Φεστιβάλ, ήταν πολύ σημαντικό το ότι η Κύπρος είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό γιατί υπάρχουν στην ΕΕ τα λεγόμενα media funds (δηλαδή τα κονδύλια για ενίσχυση Ευρωπαίων καλλιτεχνών στον χώρο των μίντια). Έτσι καταφέραμε να κάνουμε μια συμπαραγωγή Κύπρου-Γερμανίας και όπως είδατε η παραγωγή αυτή σημειώνει επιτυχία.

VOA: Τώρα Γιώργο, η συμμετοχή η δική σου στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή την ίδια την ταινία σου;

Παπαβασιλείου: Σε περίπτωση που πάρω ένα από τα βασικά βραβεία, και μόνον το label (το λογότυπο του φεστιβάλ) πάνω στο πόστερ, μας ανεβάζει τις πιθανότητες πάρα πολύ, θα έλεγα κατά 100 ή και 200 τοις εκατό, για να προβληθεί η ταινία στους κινηματογράφους παγκοσμίως.

VOA: Στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης γίνονται πολλές εκδηλώσεις με μεγάλη επισημότητα. Στρώνονται κόκκινα χαλιά στην είσοδο, φθάνουν οι αστέρες με λιμουζίνες και περπατάνε όλοι κάτω από τους προβολείς των αμερικανικών και διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων που τους παρακολουθούν. Εσύ είχες την ευκαιρία να ζήσεις την εμπειρία αυτή. Τα αισθήματά σου.

Παπαβασιλείου: Τεράστια. Η ταινία έχει παιχτεί και σε άλλα φεστιβάλ της Αμερικής, στο Λος Άντζελες, στο Ντητρόϊτ, στο Παλμ Μπήτς και στον Καναδά καθώς επίσης και σε άλλες χώρες. Φυσικά δεν είχα τα χρήματα να επισκεφθώ όλα τα φεστιβάλ. Επέλεξα ακριβώς να παραστώ σε αυτό το φεστιβάλ, της Νέας Υόρκης, επειδή, όπως είπα και πριν λίγο, ήταν σημαντικό για μένα να βρεθώ στο κέντρο του κινηματογράφου και στο καλλιτεχνικό κέντρο του κόσμου. Οι εμπειρίες μου είναι τεράστιες, δηλαδή να βλέπω άτομα όπως τον Ρέη Λιότα (Rey Liotta), που ήρθε να δει την ταινία μου, τον Ριπ Τορν (Elmore “Rip” Torn), που έπαιξε σε μεγάλες ταινίες της Αμερικής, το να πω ένα γειά σε αυτά τα άτομα είναι για μένα μεγάλη τιμή. Ένοιωσα πάρα πολύ όμορφα και εύχομαι η ταινία μου να διακριθεί γιατί θα είναι ίσως το αποκορύφωμα της καριέρας μου μέχρι τώρα.

VOA: Αυτό είναι και η ευχή όλων μας Γιώργο, να είσαι βέβαιος. Τώρα, μετά τον «Σκλάβο», ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σου;

Παπαβασιλείου: Παρόλο που η ταινία δεν έχει προβληθεί ακόμα στους κινηματογράφους εν τούτοις την έχουνε δει αρκετοί παραγωγοί και distributors (παράγοντες εταιριών διανομής και εμπορικής εκμετάλλευσης κινηματογραφικών παραγωγών),  Στο Βερολίνο γνώρισα ένα Τούρκο παραγωγό που είχε έρθει να δει την ταινία μου και ο οποίος προσφέρθηκε να βάλει τα χρήματα για ένα σενάριο που είχε στο μυαλό. Έτσι, η επόμενη μεγάλη ταινία μου, πέρα από κινηματογραφικά επεισόδια που παράγω για τα Γερμανικά κανάλια τηλεόρασης, κατά 99 τοις εκατό θα γυριστεί του χρόνου, από τον Ιανουάριο και μετά, στην Κωνσταντινούπολη. Έχω ήδη εξασφαλίσει τα χρήματα για την δεύτερη αυτή μεγάλη κινηματογραφική ταινία μου.

VOA: Κλείνοντας Γιώργο, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όσο και στα μελλοντικά σχέδιά σου.

gr.voa.com